Operatorii plajelor din Italia amenință cu greve în luna august

Noile reguli UE impun licitații pentru închirierea plajelor, care au fost transmise de generații acelorași familii

Plaja
Plaja

Proprietarii de cluburi de pe plajele din Italia amenință cu greve în august, din cauza normelor europene care le vor afecta afacerile, potrivit g4media.ro.

Noile reguli UE introduc licitațiile pentru închirierea plajelor, care până acum au fost transmise acelorași familii, de-a lungul mai multor generații.

Cunoscute sub numele de „lidos” în italiană, aceste întreprinderi închiriază șezlonguri și umbrele de soare. Unele dintre ele nu sunt nimic mai mult, în timp ce altele sunt cluburi de plajă somptuoase, cu restaurante și baruri, care se întind pe suprafețe mari de plajă. Închirierea a două șezlonguri și a unei umbrele pentru o zi poate costa peste 25 de euro, iar în unele stațiuni de lux, cum ar fi Capri, costul poate ajunge până la 200 de euro.

Conform noilor norme, licențele pentru cluburile de plajă vor fi scoase la licitație de la începutul anului viitor. Până în prezent, lidos au fost transmise prin familii, creând ceea ce mulți consideră a fi un monopol.

Multe plaje au fost acaparate de acești operatori, rămânând doar o mică zonă de nisip ca „plajă liberă” pe care nu trebuie să plătiți pentru a o folosi. Aproximativ 50 % din coasta de nisip a Italiei este încredințată cluburilor de plajă, campingurilor sau altor întreprinderi similare, potrivit asociației italiene de mediu Legambiente. În unele zone din jumătatea rămasă nu este permis scăldatul. Operatorii cluburilor susțin că au investit în afacerile lor, construindu-le de-a lungul anilor. Ei spun că, dacă guvernul italian nu le va asculta cererile de despăgubire și de protecție a afacerilor lor, vor continua greva pe tot parcursul lunii august, fiecare protest prelungindu-se treptat.

Aceasta este cea mai aglomerată lună pentru turism în Italia, mulți italieni luându-și liber toată luna, alături de milioane de vizitatori internaționali.

În 2006, au fost aprobate noi norme UE în materie de concurență, cunoscute sub numele de Directiva Bolkestein. Acest lucru înseamnă că concesiunile cluburilor de plajă private din Italia vor trebui să fie scoase la licitație publică începând cu ianuarie 2025. Astfel, acestea vor fi realocate prin intermediul unei licitații echitabile, în încercarea de a proteja consumatorii. Cei aproximativ 30 000 de deținători de concesiuni din Italia au luptat în ultimele luni împotriva acestei directive UE. Ei spun că planul le amenință supraviețuirea întreprinderilor și mijloacele de subzistență ale celor 300 000 de angajați. Acum, două dintre asociațiile de afaceri din sector amenință să își închidă simbolic umbrelele și să intre în grevă în luna august pentru a protesta împotriva directivei.

Card virtual de sănătate cu cod QR pentru consultațiile medicale