Numărul românilor care au diabet s-a dublat într-un deceniu

Acest lucru este legat de creşterea consumului de băuturi carbonatate dulci

Diabet zaharat
Diabet zaharat. Sursa foto- pag de FB

Numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu 50% în perioada 2012-2021, până la 1,3 milioane de oameni în evidenţa medicilor, potrivit stiripesurse.ro.

Creşterea numărului de diabetici este în strâns legată de creşterea consumului de băuturi carbonatate dulci

Alimentaţia este un factor important pentru sănătate, iar produsele consumate pot influenţa direct apariţia unor boli cronice, cum este diabetul, cred nutriţioniştii şi medicii diabetologi. Cifrele indică în ultimii ani o creştere de 50% a numărului de persoane cu diabet într-un deceniu. În acelaşi timp, România este o piaţă bună pentru consumul de produse de patiserie, în faţa marilor reţele de astfel de magazine fiind permanent cozi.

Şi la băuturile carbogazoase suntem primii la consum, iar marile reţele internaţionale de fast-food care încă nu sunt prezente pe piaţa locală tatonează terenul, pe fondul apetitului clienţilor pentru astfel de mâncare.

„La cabinet vin în special fete pe la 18 – 20 de ani care vin cu insulinorezistenţă. Simptomele apar mult mai devreme, obezitatea este un factor determinant. Factorii care duc la apariţia diabetului sunt alimentaţia inadecvată, sedentarismul, lipsa sportului, a activităţii fizice“, spune Andreea Pavel, drd., nutriţionist diete­tician, fonda­toarea cabinetului Napoca Nutrition.

Produse de patiserie, fast-food şi sucurile carbogazoase sunt trei produse pe care nutriţionista nu le-ar consuma.

Cifrele arată însă că România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, cu 70-80 de kilograme per capita. Nouă din zece copii consumă dul­ciuri în fiecare zi, iar un român bea în medie din retail 215 litri de băuturi răco­ritoare, inclusiv apă, sucuri şi energizante. Cifra ne plasează pe locul al doilea în regiune din punctul de vedere al consumului.

Card virtual de sănătate cu cod QR pentru consultațiile medicale