Șeful statului a promulgat, luni, modificările legislative la Codul Silvic, care prevede mai multe modificări prin care vor fi sancționate mai aspru tăierile ilegale de pădure, precum și violențele împotriva pădurarilor. Iohannis a promulgat legea, deși, printr-o scrisoare deschisă venită din partea reprezentanților WWF România, se arăta că legea „nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naționale”.
Potrivit actului normativ adoptat de Parlament și promulgat de președinte, furtul de arbori intră sub incidenţa penală indiferent de prejudiciu. Totodată, tirurile sau camioanele cu care sunt transportaţi arborii tăiaţi ilegal vor putea fi confiscate, iar tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale. O altă prevedere a legii spune că avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn.
Mai mult, accesul public cu bicicleta în pădure este permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile și pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure și cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz. În ceea ce privește organizațiile neguvernamentale, accesul acestora în fondul forestier cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul, în cazul fondului forestier proprietate publică a statului sau cu administratorul/proprietarul în cazul fondului forestier proprietate privată.
Citește și: Costel Alexe: „Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală”