Aflat într-o vizită la Bistrița, premierul Ludovic Orban a declarat într-o conferință de presă faptul că guvernul pe care îl conduce are ca prioritate creșterea productivității, pentru ca mai apoi, atunci când o să se poată din punct de vedere financiar, să se majoreze și salariul minim pe economie.
„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luat în calcul indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariul dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem să o facem la nivel de ramură, odată şi odată.”, a afirmat Ludovic Orban, aflat într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la Bistriţa.
De asemenea, premierul Orban a declarat că orice mărire a salariului minim pe economie trebuie să fie făcută calculată, pe fundamente economice. Orice mărire a salariului minim în mod artificial nu ar face decât să creeze efectul invers, putând să ducă chiar și la pierderi masive ale locurilor de muncă, prin destabilizarea economiei.
Orban: „Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8”
„Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai spus Orban.
Citește și: Anisie confirmă: părinții pot opta pentru școala online