Bazându-se pe datele INS legate de evoluția economică a României din trimestrul al doilea, ministrul Finanțelor a declarat că este: „rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat. Este un rezultat pozitiv pe care îl așteptam și în întâmpinarea căruia am venit cât am putut din perspectiva guvernamentală, limitați de resursele pe care statul le deține”.
Ba mai mult, Adrian Câciu a declarat că economia României va crește în acest an mai mult decât a fost prognozat în prognoza de vară.
Conform estimărilor CNSP pentru anul 2022, creșterea economică ar trebui să fie de 3,5%, iar pentru 2023 – 3,7%.
Bugetul pentru 2023, aprobat de Parlament în noiembrie
În lumina acestor fapte, consideră că angajamentul Guvernului constă în a avea un buget adoptat de Parlament în luna noiembrie a acestui an, fapt care ar oferi predictibilitate economie și investitorilor.
Stabilitatea este obiectivul dezirabil al strategiei fiscal-bugetare, astfel încât să apară noi perspective economice.
„Astăzi am avut o serie de discuții inclusiv cu FMI care începe să fie mai optimist din perspectiva stabilității. Nu suntem rupți de realitate. Suntem foarte prudenți. Ceea ce facem în fiecare zi este să menținem stabilitatea. Când menții stabilitate, începi să creezi perspective”, a spus Adrian Câciu.