Tradiții și obiceiuri de ziua Nașterii Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie

Este o sărbătoare prăznuită de ortodocși și catolici

Sfinta Maria
Sfinta Maria sursa foto pixabay

Mâine, 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, eveniment cunoscut în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Este o sărbătoare prăznuită de ortodocși și catolici, o zi însemnată pentru întreaga creștinătate, potrivit digi24.ro.

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din cursul noului an bisericesc, început de la 1 septembrie, și cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Evenimentul marchează începutul toamnei și implicit a activităților specifice de sezon precum culegerea viilor și a plantelor de leac, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă. Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, respectiv Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (8 septembrie), Buna Vestire (25 martie) Adormirea Maicii Domnului (15 August). Nașterea Fecioarei Maria este evenimentul considerat începutul Mântuirii Neamului Omenesc.

„Maica Domnului este protectoarea tuturor femeilor și mamelor. Este Cea care primește rugăciunile tuturor femeilor care nu au prunci, dar își doresc. Așadar, îi îndemnăm pe cei care nu au copii, dar își doresc, să nu renunțe, deoarece Dumnezeu rânduiește ca rugăciunile lor să fie ascultate. Oamenii trebuie să aibă credință, viață curată și, într-un corp curat și o minte sănătoasă, Dumnezeu zămislește cu harul său orice minune”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii, în mai multe zone din țară, românii respectă o serie de obiceiuri și tradiții. „În credința populară, românii au creat multe tradiții și obiceiuri, legi ale pământului le numim noi. Sunt frumoase aceste obiceiuri, au farmecul lor, dar nu sunt legi ale credinței sau bisericii, țin mai mult de etnografie și folclor”, a transmis Părintele Cazacu. Începând din această zi, se culeg viile, se bat nucii, încep târgurile de toamnă. În dimineața sărbătorii se organizează slujbe și hramuri bisericești. Femeile aduc în biserică bucate pe care preotul le sfințește și le impart apoi credincioșilor, în amintirea celor trecuți în neființă. Se obișnuiește să se împartă fructe de toamnă precum struguri și prune. Din 8 septembrie, se spune că păsările călătoare se pregătesc de călătoria spre țările calde.

Obiceiul de Sfântă Maria Mică este ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care să le ducă la biserică și să le așeze pe icoane.

În felul acesta, famila este protejată de boli și necazuri în tot anul. „Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim, cu fiecare ocazie. Chiar dacă, pe 15 august sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, care este un eveniment trist, în esență, sărbătoarea este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume. Îndemnul meu este să celebrăm orice sărbătoare a Maicii Domnului prin iubire, bunătate, iertare și rugăciune. Să ne prețuim oamenii dragi, pe mamele și bunicile noastre, deoarece ele își înțeleg rolul în familie și fac tot ce le stă în putere pentru binele nostru. Să le arătăm celor dragi recunoștina noastră în fiecare zi”, transmite Părintele Cazacu.

Doi tineri, reţinuţi pentru falsificarea adeverinţelor medicale