Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila a precizat, într-o intervenție la Digi24, că oamenii au o tolerabilitate la măsurile impuse de autorități, pentru care este nevoie de o mai bună comunicare între ele și populația restricționată. Mai mult, acesta consideră că nu se poate face, încă, o legătură între numărul mare de cazuri de infectări și momentul alegerilor locale, astfel încât, cel puțin pentru moment, alegerile parlamentare își vor respecta calendarul.
„Numai timpul ne va demonstra și o să vedem peste o săptămână, două dacă această creștere se stabilizează și eventual începe să scadă numărul de cazuri. Acela va fi momentul adevărului, trebuie să vedem efectul măsurilor în viața reală. Trebuie să înțelegem că și oamenii au o limită de tolerabilitate. Nu poți să tolerezi la nesfârșit o măsură care îți modifică viața de zi cu zi. Mai degrabă convingerea și parteneriatul cu oamenii este acela care poate să rezolve o problemă”, a spus Alexandru Rafila, despre noile restricții pentru prevenirea răspândirii bolii, la Digi 24.
Alexandru Rafila a precizat că nu poate să lege această creștere de alegeri, pentru că „am avut 2.000 de cazuri pe zi în primele zile care au urmat alegerilor, deci nu a fost un efect direct. Să așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna asta și puteam să avem o concluzie mai apropiată de adevăr”, a completat Rafila.
Amânarea alegerilor generale, încă „sub observație”
Specialistul nu s-a putut pronunța cu privire la amânarea alegerilor parlamentare: „Să mai așteptăm câteva zile până se fac două săptămâni de la data la care s-au desfășurat alegerile locale”. Rafila a făcut și câteva precizări cu privire la un posibil scenariu catastrofal, în care numărul de cazuri pe zi blochează sistemul de sănătate, accesul la servicii de sănătate, accesul în secțiile de terapie intensivă și ridică mortalitatea.
„Acela este scenariul catastrofal. Dacă discutăm de 4.000, de 3.000 sau de 4.500, asta e altfel de discuție, dar acela este momentul, momentul în care sistemul de sănătate nu mai poate să preia toate persoanele care trebuie internate și tratate, mai ales în zonele de terapie intensivă. N-ai de unde să știi exact la cât se va opri, depinde cine se îmbolnăvește. Dacă nu vom reuși să protejăm pacienți din categoriile vulnerabile, atunci sistemul se va bloca”, a subliniat Rafila, reprezentantul României la OMS.
Reamintim că în ultima săptămână, în România, au fost confirmate 14.198 de noi cazuri Covid 19, cu record negativ în 2 octombrie, când au fost înregistrate 2.343 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Citește și: Tăriceanu acuză GCS de „jonglare” cu cifrele Covid