Transalpina și Transfăgărășanul nu se vor mai închide în raport de perioada calendaristică

Cele două șosele de altitudine ale României vor rămâne circulabile atât timp cât vremea va fi bună

Transalpina
Transalpina

Transalpina și Transfăgărășanul nu se vor mai închide începând de anul acesta, în funcție de perioada calendaristică. Drumarii spun că cele două șosele de altitudine ale României vor rămâne deschise atât timp cât vremea va fi bună, potrivit stiripesurse.ro.

Regulamentul de funcționare s-a schimbat

Astfel, nu mai este obligatorie închiderea, la sfârșitul lunii octombrie, a tronsoanelor înalte Piscul Negru, Bâlea Lac, Bâlea Cascadă de pe Transfăgărășan, respectiv Rânca-Obârșia Lotrului, de pe Transalpina. Drumarii au mai declarat pentru că în această perioadă fac în fiecare dimineață verificări pe aceste tronsoane, pentru a se asigura că șoferii urcă în condiții de siguranță.

În această perioadă, pe Transfăgărășan, mai ales pe versantul nordic din județul Sibiu, se montează plase de siguranță și alte sisteme prin care să se oprească avalanșa stâncilor.

De asemenea, este în pregătire un proiect de amenajare a unor copertine de protecție din beton, care să permită circulația aproape pe întreaga durată a anului. Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali. Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii. Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”, trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).