Patru persoane din Cehia, Slovacia și Ucraina au fost reținute de procurorii DIICOT la Sighetu Marmației pentru trafic de droguri de mare risc, potrivit unui comunicat al instituției, potrivit g4media.ro.
Procurorii îi acuză că au construit un laborator în care produceau metamfetamină în în comuna Petrova, județul Maramureș.
Pe parcursul a două zile, inculpații au produs metamfetamină, după care au intenționat să plece cu 1,6 kilograme din substanța produsă. Ei au fost prinși în flagrant. La data de 06.10.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea a 4 inculpați, trei bărbați de naționalitate cehă și ucraineană și o femeie de naționalitate slovacă, cu vârste cuprinse între 32 și 44 de ani, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. Cercetările efectuate au reliefat că la finele lunii septembrie, inculpații, în scopul producerii unor cantități de droguri de mare risc, s-au deplasat în municipiul Sighetu Marmației și au demarat achiziționarea de materiale și substanțe necesare în procesul de fabricare a metamfetaminei, precum și identificarea unui imobil în care să poată operaționaliza un laborator clandestin.
Astfel, aceștia au închiriat o locuință în comuna Petrova, județul Maramureș, unde au transportat echipamentele și substanțele, inculpații de origine cehă și slovacă având cunoștințele necesare fabricării drogului de mare risc (metamfetamina)
Inculpații de origine ucraineană având rolul de a-i sprijini pe cei doi și de a asigura paza locului de fabricare. Pe parcursul a două zile, inculpații au produs o cantitate de metamfetamină destinată vânzării, după care au intenționat să părăseacă zona, având asupra lor circa 1,6 kilograme din substanța produsă, fiind prinși în flagrant în timp ce se deplasau cu două autoturisme .
A fost efectuată și o percheziție domiciliară în imobilul în care a funcționat laboratorul ilegal, fiind identificate și ridicate diverse ambalaje, instrumente și ustensile, precum și cantități de substanță utilizate de către inculpați la producerea metamfetaminei.
Echipele implicate în activitatea procedurală au folosit măști de protecție, analiza efectuată de către specialiștii CBRNE indicând un grad ridicat de toxicitate a aerului din interiorul locuinței utilizate de către inculpați ca laborator. Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș cu propunerea de arestare preventivă a celor 4 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș.
Sabie veche de 3.000 de ani, descoperită într-o pădure din România