Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră observată vreodată cu ajutorul razelor X, datorită telescoapelor NASA. Anunţul a venit din partea agenţiei spaţiale americane. Gaura neagră se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, care nu a mai fost observat anterior, masa sa fiind similară cu cea a galaxiei gazdă, potrivit g4media.ro.
Prin combinarea datelor de la Observatorul cu raze X Chandra al NASA şi de la Telescopul Spaţial James Webb, o echipă de oameni de ştiinţă a identificat semnătura revelatoare a unei găuri negre
. Aceasta este formată la doar 470 de milioane de ani după Big Bang. „Aveam nevoie de Webb pentru a găsi această galaxie remarcabil de îndepărtată şi de Chandra pentru a descoperi gaura ei neagră super-masivă”, a declarat Akos Bogdan de la Centrul de Astrofizică – Harvard & Smithsonian (CfA). Acesta este autorul principal al studiului, publicat în jurnalul Nature Astronomy, în care sunt descrise aceste rezultate. „De asemenea, am profitat de o lupă cosmică, ce a amplificat cantitatea de lumină pe care am detectat-o”, a explicat el. Efectul de mărire este cunoscut sub numele de lentilă gravitaţională.
Echipa de cercetători a descoperit gaura neagră într-o galaxie numită UHZ1, în direcţia roiului de galaxii Abell 2744, situat la 3,5 miliarde ani-lumină de Pământ.
Potrivit datelor prelevate cu ajutorul telescopului James Webb, galaxia este mult mai îndepărtată decât acest grup. Ea este la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, când universul avea doar 3% din vârsta sa actuală, potrivit NASA. „Credem că aceasta este prima detecţie a unei găuri negre foarte mari. Este cea mai bună dovadă obţinută până acum conform căreia unele găuri negre se formează din nori masivi de gaz”, a declarat Natarajan. „Pentru prima dată observăm o scurtă etapă în care o gaură neagră super-masivă cântăreşte cam cât stelele din galaxia sa, înainte de a rămâne în urmă”, a adăugat specialista. Submarin scufundat de Hitler, descoperit după 83 de ani