Danemarca, prima țară din lume care a dezvoltat o strategie de încurajare a populației să consume alimente de origine vegetală, ar putea fi un exemplu pentru alte state care încearcă să găsească noi metode de a reduce consumul de carne la nivel național pentru a combate efectele schimbărilor climatice, potrivit digi24.ro.
Trine Krebs, o fermieră din Danemarca, adoră legumele. „Doamna Legumă-Uscată a Danemarcei” a câștigat premii pentru munca pe care a depus-o în numele dietelor bogate în plante, a organizat festivaluri culinare
Ea a instruit bucătari și a inventat cântece. Ea a apărut chiar și într-o emisiune de dating numită „Fermier în căutarea iubirii” . Ea i-a învățat pe potențialii ei candidați să gătească legume. Nu toți oamenii din Danemarca împărtășesc pasiunea lui Krebs pentru plantele leguminoase. Majoritatea danezilor – 57% – spun că nu sunt interesați să consume mai puțină carne. Ei se clasează pe primul loc în topul țărilor europene care își doresc cel mai puțin să înlocuiască carnea cu legumele.
Potrivit ultimelor cercetări, produsele animale provoacă de două ori mai multe emisii de carbon decât alimentele obținute din plante. Ele reprezintă o amenințare majoră la adresa pădurilor și a biodiversității
Cu toată că Danemarca recomandă consumul a doar 350 de grame de carne pe săptămână, conform noului ghid alimentar, cei mai mulți danezi consumă de trei ori mai mult. Pentru americani, cantitatea de carne consumată este de trei ori și jumătate mai mare. Krebs spune că dietele occidentale au devenit bogate în zaharuri, grăsimi și carne, în special în părțile mai reci ale continentului european. În loc să fie considerate „sexy”, preparatele din legume sunt de multe ori considerate o necesitate anostă care se adaugă la un fel de mâncare din motive de „sănătate și nu de plăcere”.
Guvernul danez plănuiește să schimbe această percepție. În premieră mondială, administrația lui Mette Frederiksen a publicat un plan național pentru mâncarea din plante.
Documentul de 40 de pagini prezintă angajamentul țării de a normaliza dietele bogate în plante, cât și stimularea producției de legume și proteine alternative. Începând cu legumele rădăcinoase organice și terminând cu înlocuitorii produselor lactate și ciupercile fermentate, toate produsele de acest gen vor fi susținute. Carnea și lactatele nu trebuie să dispară complet din meniu, obiectivul este ca acestea să aibă un rol mai puțin important.
Cel mai mare obstacol în Danemarca îl reprezintă industria foarte profitabilă a producției de carne
În toate celelalte țări europene unde s-a încercat reducerea producției sau înlocuirea produselor de origine animală pentru a combate efectul schimbărilor climatice, reacția de opoziție la aceste inițiative a fost imediată. Italia a interzis luna trecută producția de carne de laborator după ce fermierii au protestat. De asemenea, în Olanda, eforturile autorităților de a rezolva problema emisiilor de azot prin cumpărarea fermelor de animale a stârnit proteste cu tractoare care au blocat circulația. Două TIR-uri, implicate într-un accident rutier grav pe Autostrada Soarelui