O anchetă recentă marca Marian Păvălașc pentru G4Media.ro scoate la lumină nereguli grave privind dezastrul ecologic din orașele României în ceea ce privește situația gropilor de gunoi. Drept urmare, Comisia Europeană se angajează ca anul acesta să sancționeze țara noastră pentru nerespectarea normelor eco și pentru faptul că, deși avusese destul timp la dispoziție pentru asta, nu a prezentat vreo evoluție notabilă în ceea ce privește respectarea normelor de protecția mediului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că majoitatea orașelor in țara noastră dispun de gropi de gunoi ce reprezintă adevărate focare de infecție și un mare pericol pentru sănătatea cetățenilor.
Deși supuși repetatelor avertismente, reprezentanții statului român au ales să le ignore, astfel alegându-se cu sanțiunile mai sus menționate, cele mai mari probleme înregistrându-se în Capitală, în Deva, și în Craiova, potrivit G4Media.ro, însă situație nefiind tocmai roz nici în restul țării.
Vă invităm să citiți fragmente din textul inițial postat de G4Media.ro:
Bucureștiul vrea incinerator
În acest moment, mare parte din gunoiul din Capitală este dus în groapa de la Vidra, Ilfov. Această platfomă este administrată de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu. Eco Sud SA este deținută în acte de Elena Șontelecan (65%) și de Cristian Cantemir (35%), așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro. Până acum doi ani, societatea avea însă acționariat ascuns, cu acțiuni la purtător după metoda Tel Drum.
Presa a relatat că Nicolae-Ninel Caval ar fi coordonatorul firmei, deși acesta nu apare în acte. Nicolae-Ninel Caval are legături cu Eco Sud, prin faptul că a fost acționar într-o altă firmă alături de Eco Sud.
Eco Sud SA vrea să obțină prelungirea autorizației de mediu pentru încă zece ani. Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, se opune acestui lucru, dorind o prelungire pe o perioadă mai mică, până se va găsi o altă soluție.
O alternativă la groapa de gunoi este un incinerator modern de deșeuri. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat intenția de a construi o asemenea instalație care va costa 230 milioane de euro, din care 180 de milioane ar urma sa fie finanțare europeana. Incineratorul ar urma sa fie construita pana in 2023 in Sectorul 4, pe locul unde acum se afla CET Progresu. Însă, dacă Româna va intra în infrigement, finanțarea europeană ar putea fi blocată. Mai mult, după cum spune consilierul PNL Ciprian Ciucu, tehnologia aleasă de Firea ar fi una veche.
Primarii din Sectorul 1 și 3 s-au aliat și ei pentru a face o platformă de depozitare și valorificare a deșeurilor, edilul din Sectorul 1, Daniel Tudorache, recunoscând că știe că țara noastră va intra în 2020 în procedură de infrigement. „Vreau să rezolvăm această problemă spinoasa a deșeurilor municipale care oricum ne va apăsa pe umeri începând din anul 2020, când ţara noastră va intra cu siguranță în infringement”, a declarat Tudorache atunci când a prezentat parteneriatul cu Robert Negoiță.
Probleme și la Deva
Și în județul Hunedoara sunt probleme cu deșeurile care provin din muncipiul Deva. Chiar la marginea orașului Deva este una dintre cele mai periculoase gropi de gunoi. Platforma este deținută de firma Salubritatea SA Hunedoara, societate unde Gheorghe Dumitru Mara este acționarul principal, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro.
Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că firma care deține această stație a fost amendată des de instituțiile primăriei și de Garda de Mediu. Această groapă ar fi închisă, dar gunoiul nu este tratat.
În acest moment, gunoiul din Deva este dus la groapa de gunoi de la Bârcea Mare, localitate din Hunedoara. Dar și aci, Garda de Mediu a depistat probleme și a aplicat amenzi. Această platformă a fost realizată de Consiliul Județean Hunedoara, dar oferită spre administrare, fără licitație, firmei Supercom SA, o altă mare companie din domeniu.
Supercom SA este deținută de familia fostului senator PSD Ionel Ilie Ciuclea.
În perioada 2018-2019 până în prezent, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara a efectuat acțiuni de inspecție și control la Depozitul de deșeuri de la Bârcea Mare. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și au fost impuse măsuri specifice de conformare cu termene fixe sau cu caracter permanent.
Comisarii de mediu au constatat că la groapa de gunoi din Hunedoara deșeurile nu sunt valorificate energetic, dar și alte probleme, precum depozitarea improprie a PET-urilor și lipsa puțurilor de captare a gazului emis de gunoiul descompus. Cea mai gravă probleme este”nefuncționarea biofiltrului pentru tratarea aerului rezultat din hala de sortare mecanică a gropii de gunoi”.
Craiova, raiul șobolanilor
O altă groapă de gunoi cu probleme este cea unde sunt depozitate deșeurile municipale din Craiova. Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, au declarat de mai multe ori în că groapa de gunoi de Mofleni nu face față gunoaielor din municipiu și din județ și din acest motiv ar trebui realizată o nouă platformă de depozitare a gunoaielor. Groapa de gunoi de la Mofleni este administrată de Eco Sud SA.