Autoritățile pregătesc a doua etape de vaccinare, conform Strategiei Naționale.Astfel, vor putea fi vaccinați cei care lucrează în domenii cheie, esențiale, între care președintele, membrii Executivului, parlamentarii, clericii, mass-media, dar și producătorii de pâine ori de energie electrică.
A doua etapă a campaniei de vaccinare – ce vizează aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și bolnavi cronici – ar urma să înceapă după data de 15 ianuarie, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta a estimat că intrarea în etapa a treia, pentru populația generală, să se facă în luna aprilie, dar că depinde de ritmul de livrare al dozelor de vaccin.
Pentru pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare împotriva COVID- 19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, Centrul Municipiului București pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției, Nucleul Municipiului București de Coordonare a Vaccinării fac demersuri pentru identificarea celor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, așa cum sunt acestea prevăzute în H.G. nr. 1031/2020.
Astfel, în etapa a doua va fi vaccinată populația cu grad ridicat de risc – adulții cu vârsta peste 65 de ani, respectiv persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, precum și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.
Totodată va fi vaccinat personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora. Poate fi vaccinat personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume; din uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; din centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; din unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; personal din unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; din noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; personal din comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale; personalul din învățământ și creșe, potrivit Strategiei Naționale de vaccinare.
De asemenea, în etapa a doua se vaccinează personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
În prima etapă de vaccinare împotriva COVID-10 s-a vaccinat personalul medical.
De la începutul campaniei de vaccinare (27 decembrie), au fost vaccinate 76.400 de persoane, dintre care 17.846 în ultimele 24 de ore. La aceste peste 17 mii de vaccinări au fost înregistrate 62 de reacții comune și minore, din care 27 de tip local și 35 generale.
Citește și: Cîțu vrea intrarea în etapa a doua de vaccinare de săptămâna viitoare