Ministerul Justiției anunță că un număr de 16 procurori își doresc să o aibă pe Laura Codruța Kovesi șef, aceștia înscriindu-se pentru concursul de ocupare a funcției de procuror european delegat în România în cadrul Parchetului European – EPPO. Câștigătorul concursului ar urma să devină subalternul lui Kovesi, cea care ocupă de mai bine de un an funcția de prim-procuror european, în cadrul EPPO.
Ce atribuții va avea următorul procuror european delegat în România?
Următorul procuror european delegat în România va avea competențe egale cu oricare alt procuror de la noi din țară, urmând să ancheteze fraude și infracțiuni conexe care impactează interesele financiare al Uniunii Europene. Câteva exemple în acest sens: fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puţin 2 state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE și/sau participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.
Conform comunicatului remis de Ministerul Justiției, calendarul selecției pentru funcția de procuror european delegat în România, în sobordinea prim-procurorului european, Laura Codruța Koveși este următorul:
08-18.01.2021 – Verificarea de către Comisia de selecţie a îndeplinirii de către candidaţii înscrişi a condiţiilor de participare la interviu;
19.01.2021 – Afişarea listei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la interviu;
19-22.01.2021 – Programarea şi stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidaţii;
25-28.01.2021 – Interviul în faţa Comisiei de selecţie;
29.01.2021 – Afişarea rezultatelor selecţiei;
29-02.02.2021 – Transmiterea listei candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat Procurorului-şef european.
Citește și: DNA ia în vizor Apele Române. Fost director, trimis în judecată