Rețelele de socializare ne ajută să avem toată lumea la un click distanță, însă(…) medicii psihiatri spun că există o tulburare mintală, numită generic „selfita”, care a cuprins deja toată lumea.
Este vorba despre nevoia acută de a publica MEREU fotografii cu propria persoană, în diverse ipostaze, unele deloc măgulitoare, menționează site-ul e-psihiatrie.ro, care citează The Telegraph.
Mai exact, Asociația Americană de Psihiatrie a efectuat un studiu cu privire la acest fenomen, întâlnit pe mapamond, pentru a afla ce se ascunde în spatele acestor comportamente.
Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de „selfita” au nevoie de atenție și de multe ori manifestă o lipsă de încredere în sine. De asemenea, acestea speră că prin publicarea imaginilor cu ei înșiși să își îmbunătățească statutul social și să fie integrate într-un grup.
De ce nu sunt oglinzile suficiente. Când îți dai seama că boala e cronică
În concluziile studiului, publicate în ”International Journal of Mental Health and Addiction”, sunt menționate trei niveluri de „selfita”.
Cea la nivel limită cuprinde acele persoane care își fac selfie-uri de cel puțin trei ori pe zi, însă nu le publică pe rețelele de socializare. În faza acuta a bolii, persoanele publica online selfie-urile. În cea de-a treia etapa a selfitei, cea cronică, utilizatorii de rețele de socializare resimt o nevoie incontrolabilă de a-și face fotografii și de a publica de cel puțin șase ori pe zi.
Potrivit studiului citat, femeile sunt mai expuse ca bărbații.
Cum se manifestă „selfita” în România
Imaginea postată de noi este preluată de pe Facebook, încă nu are un autor cunoscut, pentru a-l numi. Cu toate acestea, este folosită pentru a descrie cum se manifestă „selfita” , mai ales în România. Sub dictonul „româncele erau atât de frumoase, încât Dumnezeu le-a dat cabinete de tatuaj sprâncene la fiecare colț”, se ascunde o ironie fină. Se referă, de fapt, la ce postează cel mai des româncele: imagini cu sprâncene tatuate lamentabil(n.r țara noastră este fruntașă la numărul celor care au devenit „cosmeticiene” peste toate, dar despre asta într-un articol viitor), unghii false, buze rujate excesiv, uneori „maltratate” de botox.
Evident, fiecare este liber să posteze ce vrea, însă nu e deloc de neglijat explicația cu privire la „de ce nu sunt oglinzile suficiente” pentru aceste persoane.
Pe de altă parte, rețelele de socializare au și multe vulnerabilități, care permit postarea de imagini, videoclipuri cu conținut sexual explicit. De cele mai multe ori, prin raportarea acestor conturi nu se întâmplă nimic, semn că „roboții de inteligență artificială” nu fac față. Astfel, minorii sunt expuși involuntar la conținut pentru adulți.
„Selfita” nu trebuie confundată cu conceptul „body positity” , prin care oamenii sunt încurajați să se arate în fotografii, așa cum sunt, fără filtre.