În lipsa pădurilor și a hranei, urșii par să fi migrat în nordul județului Galați, mai exact în pădurile din imediata apropiere a localităților Buciumeni și Cosmești. Localnicii ar fi văzut nenumărate urme de urs prin pădure, iar unul dintre ei susține că s-ar fi întâlnit cu un exemplar, fără a avea însă și o dovadă în acest sens. Cu toate astea, urmele de urs nu lasă loc de îndoială asupra prezenței ursului sau a urșilor în pădurile gălățene. Întrebarea e: cum a sau au ajuns acolo?
Prezența urșilor în județul Galați, atipică
Conform specialiștilor, cu toate că pădurile din nordul județului se întind pe zeci de kilometri, prezența urșilor în această zonă nu este una obișnuită, urșii fiind cel mai des întâlniți în Munții Carpați, în zonele împădurite.
Potrivit PRO Lider FM, biologii susțin că fenomenul este cauzat de tăierea masivă a pădurilor din Carpați, astfel că populația de urși s-ar fi văzut nevoită să migreze spre alte zone împădurite pentru a căuta hrană.
Cine e de vină? Ursul sau omul?
Pe de-o parte, omul acuză ursul că îi invadează încet-încet habitatul. Pe de altă parte, tot omul este cel care a batjocorit habitatul ursului, pădurea.
Decenii la rând, pădurile României au fost rase de pe fața pământului, lăsând animalele pădurii fără casă și, implicit, fără surse de hrană.
Astfel, prezența urșilor în județul Galați este, într-adevăr, una atipică, însă nu miră pe nimeni, de vreme ce orice ființă e ghidată de instinctul de supraviețuire. În mod sigur putem să ne mai așteptăm la astfel de migrații pe viitor, așadar nu ar fi exclus ca în curând ecosistemul din Dobrogea să devină prielnic animalelor care, până ieri, își duceau viața exclusiv în Munții Carpați.
Citește și: Diana Șoșoacă se simte în pericol