Deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție unde, susține el, a prezentat procurorilor noi date și informații privind dosarul Unifarm. Acesta a spus că va cere în mod expres procurorilor să-i audieze pe Victor Costache și Nelu Tătaru, fostul și actualul ministru al Sănătății, alături de Codrin Lungu, secretar general adjunct al Ministerului Sănătății. Ungureanu a catalogat dosarul Unifarm ca fiind o încrengătură politico-interlopo-mafiotă, care îl incriminează direct pe prim-ministrul Ludovic Orban.
Dacă ați urmărit ancheta Rise Project, veți vedea că acești oameni au documentat foarte-foarte atent legăturile dintre oameni din anturajul premierului. Atenție – important este să căutam în memorie, în 19 martie, când Ludovic Orban declara că s-a făcut o finanțare importantă pentru Unifarm, finanțare din care, în primă instanță, s-au cumpărat măști neconforme prin intervenția directă a domnului Ludovic Orban. Însuși Orban declara pentru cei de la Rise Project că el a intervenit, citez, „pe lângă vicepreședintele turc” pentru ca acele măști să ajungă în țară”, a declarat Ungureanu.
Primii care vor fi chemați să dea explicații la DNA vor fi reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, dar în fața comisiei este foarte posibil să ajungă și membri ai Guvernului, dacă datele și informațiile oferite de Ungureanu îi vor convinge pe procurori de implicarea acestora în scandalul achizițiilor făcute de Unifarm.
Într-un articol publicat recent, în exclusivitate de Q Magazine, au fost prezentate concluziile unui raport al Curții de Conturi, ca urmare a unei acțiuni de verificare derulate în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020, ce a avut drept obiectiv modul de gestionare a resurselor publice în perioada stării de urgență, în legătură cu achiziția unor produse și echipamente medicale destinate combaterii epidemiei de coronavirus.
Una dintre concluziile centrale se referea la faptul că Unifarm S.A. a vândut măști către Ministerul Sănătății (care este acționar la Unifarm – n.r.), practicând în acest sens un adaos comercial superior, respectiv de 71% comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90%, practicat de companie la comercializarea acestor produse specifice, în perioada 15.03.2020 – 15.05.2020.
În consecință, între valoare de vânzare a produselor (respectiv, de 8.475.000 lei, fără TVA) pe relația cu Ministerul Sănătății și valoarea teoretică care ar fi rezultat ca urmare a practicării adaosului comercial mediu de 12,90% a rezultat o diferență de 2.875.160 lei.
Un alt scandal în care este implicată Compania Națională Unifarm este cel al directorul general, suspendat, Eugen Adrian Ionel, cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracțiuni, între care luare de mită și abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva coronavirusului. O tranșă de un milion de măști nu a fost conformă, creând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru CN Unifarm SA.
Pe lângă acuzațiile amintite, anchetatorii mai urmăresc și modul în care Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al Unifarm. Conform surselor judiciare, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, Ionel Eugen Adrian ar fi votat, la şedința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
Citește și: Ordinul de partid și ancheta DNA, au secretizat toate contractele de achiziții ale Unifarm