Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că problema căsătoriilor timpurii în cultura romă continuă să afecteze tinerii din această minoritate.
Fostul edil al Capitalei a participat la dezbaterea cu tema „Importanța educației și asigurarea egalității de șanse pentru copiii proveniți din comunitățile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forțate și abandonul maternal”, organizată de Asociația Partida Romilor Pro-Europa.
În cadrul dezbaterii, Gabriela Firea a declarat că atunci când un copil este obligat să se căsătorească la o vârstă fragedă, părinții îl condamnă la o viață grea, fără posibilitate de a evada în lipsa educației.
„Nu promovez orice modalitate de a creşte natalitatea în România. Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii”, a declarat Firea.
Totodată, ministrul Familiei a reamintit că acei copii care apar în familii foarte sărace sau destrămate vor suferi toată viața, iar rolul statului este de a avea grijă de ei.
„ Militez pentru o politică corectă, pe care să o facem împreună cu organizațiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate. Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă?”, a mai spus fostul primar al Capitalei.
Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre
Gabriela Firea a anunțat că Ministerul pe care îl conduce lucrează la o serie de proiecte care vor îndrepta probleme precum abandonul școlar, natalitatea la fetițe și sărăcia ( multe familii de romi trăiesc în sărăcie extremă)
„Toate proiectele sunt importante, dar unul dintre acestea care ne va ajuta să avem o situaţie clară este Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii”, a mai spus Firea.
Ministrul Familiei a amintit că prin cei 50 de milioane de euro din PNRR se vor construi 150 de centre de zi, iar copiii care provin din familii cu grave probleme financiare vor primi ajutor de la stat.
„Mă refer în primul rând la copiii din zonele defavorizate, la copiii din familii numeroase, la copii din familiile monoparentale. Toți acești copii sunt în risc de a renunța la școală, deci sunt primii la abandon școlar”, a precizat Gabriela Firea.
În încheierea mesajului său, ministrul Familiei a amintit că sprijinul social nu înseamnă povară, ci sprijin, iar un copil nu va fi niciodată vinovat că a ajuns în grija statului.
„Mulţumesc pentru implicare Asociatia Partida Romilor „Pro-Europa”, dlui preşedinte al Partidului Partida Romilor, Nicolae Păun şi colegului meu din Ministerul Familiei, dl subsecretar de stat Paraschiv Bogdan Florin, care și-au reafirmat dorința de a lupta în comunitățile rome cu mentalitățile. La dezbatere au participat și doamnele doamnele secretar de stat, Doina Pârcălabu şi Kacsó-Doboly Izabella-Mária”, a conchis Gabriela Firea.
Citește și articolul: Gabriela Firea: „Voi face toate eforturile pentru limitarea violenței domestice”