Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a prezentat, la Iași, un document prin care se arată că social-democrații știau încă de anul trecut că bugetul nu permite o creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, decât eșalonat. Acesta a precizat că fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici îi solicitase premierului Dăncilă o reanalizare a calendarului acestor majorări.
„Am cu mine documentul pe care l-au aprobat în Guvern anul trecut, o notă de informare, prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat. Se propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că nu îşi permiteau să facă o creştere cu 40 la sută”, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă la Iași.
„Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată. Nimeni nu înţelege cum poţi să-ţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Când am venit anul trecut la guvernare erau facturi neplătite de trei sau patru ani de zile. Erau trei miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite.
Erau patru miliarde de lei la PNDL, era un miliard de lei la Start Up Nation. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite şi au venit cu această notă de informare în Guvern.
Prezint astăzi acest document. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii i-au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau”, a afirmat ministrul Finanţelor.
”Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare, astfel încăt prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate.
Totodată, vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023”, se arată în nota de informare semnată de Eugen Teodorovici.
Reamintim că de la 1 septembrie punctul de pensie a fost majorat cu 14%, de la 1.265 de lei la 1.442 de lei, iar pensia socială este de 800 de lei.
Citește și: „Ping-pong” cu pensiile, dar mai ales cu nervii, românilor