Populația actuală a Capitalei este o necunoscută, fapt pentru care restricțiile raportate la rata de infectare cu noul coronavirus sunt greu de impus. Totodată, se speră ca o dată cu recensământul de anul viitor să poată actualiza aceste date, potrivit prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu.
„Populația Bucureștiului, oficial, este de 2,18 milioane. Această populație este dinainte de 1989, drept care nu este reală, să fim conștienți de acest lucru. Sigur, cifra de 4 milioane mi se pare exagerată, dar cred că undeva pe la 2,8 milioane spre 3 milioane are Bucureștiul. Ați văzut cât s-a construit în margini. În februarie va avea loc un recensământ național și după un an, după ce se adună datele, vom constata și care este populația reală. Marile metropole, București, Timișoara, Cluj, Iași, au o creștere a populației și sunt orașe care au regresat”, a declarat Gheorghe Cojanu, la B1 TV
Precizările prefectului Capitalei vin în contextul în care, pe 1 octombrie, premierul Ludovic Orban afirma că în București nu a fost atins pragul de cazuri de coronavirus de la care autoritățile să poată decide închiderea restaurantelor.
„Am văzut că sunt niște date că s-a depășit procentul de 1,5. Conform analizei noastre, noi nu luăm în calcul populația de 1.800.000 care e dată de INS, pentru că populația este mult mai mare în București. Noi luăm după datele de la Direcția de Evidența Populației și din datele care le avem populația este populația estimată este la aproximativ 2,2 milioane, ceea ce înseamnă că procentul este de 1,32”, spunea Ludovic Orban în urmă cu o săptămână.
Restricții impuse pe baza cifrelor momentului
Între timp, însă, numărul cazurilor de Covid-19 din București a crescut iar, conform calculelor făcute de autorități, a fost depășită rata incienței cumulate de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest condiții, Comitetul Muncipiului București pentru Situații de Urgemță a decis ca începând din 7 octombrie să se închidă restaurantele, cafenelele, barurile, cluburile, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc. Vor funcționa în continuare terasele și restaurantele din cadrul hotelurilor, pensiunilor și a altor unități e cazare, care vor putea servi însă doar clienții cazați în aceste unități.
Potrivit datelor transmise miercuri, 7 octombrie, de Grupul de Comunicare Strategică, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, în București au fost confirmate 20.306 de cazuri de COVID-19, dintre care 514 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.
Citește și: Bucureștiul, la un pas de carantinarea pe sectoare