John Hopfield şi Geoffrey Hinton, laureați ai premiului Nobel pentru Fizică 2024

Premiul a fost acordat pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor "neuronale artificiale”

Premiu Nobel
Premiu Nobel sursa foto pixabay

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe de la Stockholm a decis, marţi, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 cercetătorilor John J. Hopfield şi Geoffrey E. Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”, potrivit g4media.ro.

Hans Ellegren, secretarul general al Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, a făcut anunţul.

Laureaţii din acest an, John Hopfield şi Geoffrey Hinton, au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au contribuit la punerea bazelor învăţării automate puternice de astăzi. Hopfield a creat o structură care poate stoca şi reconstrui informaţii. Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăţi în date şi care a devenit importantă pentru marile reţele neuronale artificiale utilizate în prezent. Potrivit Academiei, deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii cum ar fi memoria şi învăţarea.

Laureaţii Premiului Nobel 2024 pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru.

Folosind concepte şi metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile reţelelor pentru a procesa informaţii. Fizica a fost domeniul pe care Alfred Nobel l-a menţionat primul în testamentul său din 1895. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mulţi oameni considerau Fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi poate că şi Nobel o vedea astfel. Propriile sale cercetări erau, de asemenea, strâns legate de Fizică. Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au fost recompensaţi anul trecut „pentru experimentele lor, care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor şi moleculelor”.

Primăria Capitalei, amendată cu 100.000 de lei de către Garda Naţională de Mediu