Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, susţine că noile măsuri luate de autorități pentru stoparea răspândirii infectării cu noul coronavirus vor avea efect abia peste 3-4 săptămâni. Totodată a precizat că acestea nu vor fi suficiente pentru combaterea cu succes a combaterii pandemiei, având o viziune destul de sumbră pentru finalul de an – carantină totală.
Într-un interviu acordat SpotMedia, expertul susţine că lipsesc exact măsurile care care ar controla epidemia pe termen lung. „La noi, anchetele epidemiologie se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt țări care au alocat mii de persoane pentru anchetele epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară. Lipsesc exact lucrurile care ar ține epidemia sub control și care ar diminua din costurile pe care le plătim cu toții, întreaga populație, pentru că ne e restricționată circulația, pentru că ne stau copiii acasă”, a spus Cherecheș.
Testarea gratuită și consecvența măsurilor
„Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Nu se testează toți contactii, definiția de caz e prea îngustă. O treime din ceea ce facem sunt teste private, la cerere. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Sigur că mai există și indivizi care se testează săptămânal, că vor ei să fie siguri. Dar dacă tu consideri că ai fost expus, dacă ai simptome, trebuie să fii testat. Toți contacții celor care au fost expuși ar trebui testați.
Trebuie să fim consecvenți cu măsurile pe care le luăm și să ne gândim care e beneficiul social maxim. E bine că măsurile au fost luate, unele ar fi trebuit luate mai din timp. Ca de obicei, noi luăm târziu și dăm cu toporul peste tot. Măsurile trebuie bazate pe dovezi, ce funcționează și ce nu. Mie mi se pare însă că deciziile sunt ascunse în spatele echipei de experți”, a mai precizat profesorul.
Relaxarea, abia când se ajunge la indicele de 1,5 la mia de locuitori
Cherecheș a precizat, la fel ca și alți experți, că nu în ziua votului este cel mai mare risc de infectare, ci în campanie, respectiv după ziua votului. Acesta a menționat, totodată, că se va încerca o scădere artificială a incidenței de infectare, care va aduce cu sine și o relaxare. Dar după, prin creșterea numărului de teste să ajungem într-o situație dramatică, de un „hard lockdown” până în ianuarie.
„Știți care e teama mea cea mai mare? Că au fost luate aceste măsuri acum și cu o săptămână înainte de alegeri numărul de teste va scădea, pentru că, nu-i așa?, nu există cerere și, implicit, va scădea și rata de infectare. Vom testa mai puțin, vom avea mai puține cazuri și vom scădea sub 3. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri pentru ca populația să fie mulțumită la alegeri. Ceea ce cu rata de transmitere intracomunitară pe care o avem e ca și cum ai pune paie pe foc. După alegeri, numărul de teste va crește din nou, vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie. Ar fi inadmisibil ca măsurile să fie relaxate până nu coborâm măcar până la 1,5”, a concluzionat expertul în sănătate publică.
Citește și: Rafila face estimări sumbre. 25.000 de cazuri în decembrie