Cancelarul Angela Merkel a precizat duminică seară că este important să fie menținute unele dintre restricțiile antiepidemice în Germania până când între 60% și 70% din populație va avea imunitate la Covid, transmite EFE, citat de ziare.com.
Într-o înregistrare video în care răspunde la întrebările cetățenilor cu prilejul zilelor porților deschise la guvernul german, Merkel a recunoscut că unele dintre măsurile introduse în noiembrie sunt „amare și dure”, dar necesare pentru a ține sub control pandemia.
„Știm de la alte epidemii că virusul a fost mai mult sau mai puțin învins când între 60% sau 70% din populație a avut imunitate, fie pentru că (oamenii) s-au vindecat, fie pentru că au fost vaccinați. Atunci pot fi ridicate toate restricțiile. Până atunci trebuie să trăim cu unele restricții impuse de virus”, a explicat Merkel.
Totodată, cancelarul german și-a exprimat speranța că „în curând” primele vaccinuri vor fi autorizate. În Germania, s-au infectat până în prezent circa 660.000 de persoane, adică aproximativ 0,8% din populație, mai notează sursa citată. La capitolul „persoane vindecate”, Germania are 412 mii de pacienți vindecați, fiind pe locul secund în Europa, după Rusia.
Merkel a menționat că, în principiu, mai întâi vor fi vaccinați lucrătorii din căminele de bătrâni, medicii și persoanele care fac parte din categoriile de risc. Însă procesul de vaccinare va depinde de numărul vaccinurilor disponibile și de perioada de imunitate pe care o generează. Totodată a mai precizat că „nimeni nu va fi obligat să se vaccineze, aceasta fiind decizia fiecaruia”, a insistat cancelarul german.
Precizăm că o serie de țări din Europa au introdus măsuri pentru limitatea răspândirii noului coronavirus, de la carantina pe timp de noapte, la carantina totală, de la restricții de scurtă durată la cele ce se întind până la jumătatea lunii februarie.
Reamitim că la nivelul Europei s-au depășit 12 milioane de cazuri de infectări Covid, iar 100 mii de pacienți diagnosticați au decedat.
Citește și: Franța și Germania, în carantină