Când în toată lumea există măcar prevenție, dacă nu și restricții pentru perioada sărbătorilor de iarnă, în contextul valului 5, dar mai ales a amenințării venite din partea tulpinii Omicron, România își prelungește starea de alertă cu o multitudine de relaxări.
Iar din acest moment, putem spune, mai clar ca niciodată că românii „înoată” contra curentului, dar mai ales că acțiunile din aceste zile se vor vedea peste câteva săptămâni. Să nu uităm „marea relaxare” din vară, urmată de valul patru, care a îngenunchiat sistemul medical, și așa fragil, precum și zecile de mii de familii care încă își plâng morții.
Chiar dacă în acest moment situația epidemiologică, ajunsă la un nivel mulțumitor, cu un singur județ care are o incidență de peste două cazuri la mia de locuitori, cu numai 834 pacienți în stare gravă, internați în secțiile ATI, și puțin peste 25.000 de cazuri active, un lucru este important pentru perioada următoare: să nu lăsăm „garda jos”, în ciuda relaxărilor anunțate de autorități.
Da, este de înțeles ca după două luni de stare de urgență și alte 19 luni de stare de alertă, continuă, cu măsuri mai restrictive sau mai relaxate, în funcție de evoluția epidemiologică, oamenii să își dorească „libertate”, dar cu ce preț? Al vieții sau al morții.
Iar libertatea vine sau ar trebui să vină cu responsabilitatea, cu un comportament individual, care să își pună amprenta asupra perioadei sărbătorilor, dar și după, căci ne place sau nu, valul cinci va veni, mai devreme sau mai târziu. Dacă luăm în calcul și apariția noii tulpini Omicron, mult mai contagioase, situația poate deveni una dramatică dacă nu suntem responsabili, măcar fiecare în dreptul lui.
Este știut că românii nu mai au încredere în autorități, că mulți sunt „captivi” teoriilor conspirației, nu doar în general, ci și legat de pandemie, big-pharma și altele asociate coronavirusului. Însă nu „frica păzește bostănăria”, ci puterea de a trece informațiile prin propriile filtre.
Citește și: „Maturitatea” votului la 16 ani