Deși titlul pus de HashtagNews.ro nu reflectă într-un totul adevărul, recunoaștem că ne-am putut abține. În realitate, este vorba despre descoperirea stelei Bârlad V1 și atât, termenul de Galaxia Moldova neexistând în realitate, această denumire fiind doar un produs al imaginației noastre.
Într-o notă mai serioasă, cei de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, au descoperit o stea variabilă ce va purta numele, cum altfel decât, Bârlad V1? Aceasta a fost descoperită la sfârșitul anului 2019 de către cercetătorii de la Observatorul Astronomic din Bârlad, după ce aceștia au realizat o serie de cadre test pentru observații fotometrice.
„Stelele
variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea,
consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de
stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte
din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini
în 98 de minute.
Barlad V1 este situată la o distanţă de
aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.
Este a doua descoperire importantă, după Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad”, a declarat Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
După cum spune și Ciprian Vîntdevară în comunicatul său, în data de 10 februarie 2015, în cadrul aceluiași Observator Astronomic, s-ar mai fi făcut o descoperire importantă, pe numele ei Nova Roșie Luminoasă, din Galaxia Messier, Bârlad V1 fiind a doua mare descoperire a oamenilor de știință din Bârlad.
Așteptăm cu nerăbdare următoarele stele descoperite de către astronomii bârlădeni, cât și numele pe care viitoarele descoperiri le vor purta. Putem sugera Planeta Moldova, Asteroidul Vaslui, Satelitul Tecuci? Tot într-o notă amuzantă – sau nu.