Federaţia Română de Haltere nu va avea reprezentanţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza ultimelor cazuri de dopaj, informează site-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere, citat de Eurosport.
Agenţia Internaţională de Testare a încheiat procedurile împotriva sportivilor români Gabriel Sîncrăian şi Răzvan Martin pentru încălcarea regulamentului antidoping la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.
Altfel, în urma reanalizării probelor prelevate în 2012, Sîncrăian a fost depistat pozitiv la stanozolol şi metenolon, iar Martin la stanozolol, metenolon şi dehidroclormetiltestosteron. Sîncrăian, care se află la a treia depistare pozitivă, după cele din 2013 şi 2016, a primit o suspendare pe perioada 13.08.2024-12.08.2026, în timp ce Martin, care a fost testat pozitiv şi în 2013, a fost suspendat pentru perioada 15.11.2025-14.11.2027.
Numărul de violări ale regulamentului antidoping de către halterofilii români a ajuns la patru în decurs de 12 luni, astfel că Federaţia Română de Haltere face subiectul unei sancţiuni disciplinare din partea IWF, în baza articolului 12 al regulamentului antidoping al forului mondial, care în trecut a dus la suspendarea mai multor federaţii. O comisie independentă formată din federaţii membre ale IWF va analiza cazul federaţiei române, precizează forul mondial. Astfel, România a devenit cea de-a treia țară suspendată la probele de haltere, după Thailanda și Rusia.
Toţi cei patru halterofili români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au fost găsiţi dopaţi în urma reanalizării probelor prelevate la momentul respectiv: Răzvan Martin (bronz la cat. 69 kg), Roxana Cocoş (argint la cat. 69 kg), Florin Croitoru (locul 9 la cat. 56 kg) şi Gabriel Sîncrăian (cat. 85 kg).
Răzvan Martin a obţinut medalia de bronz la categoria 69 kg, în timp ce Roxana Cocoş a luat medalia de argint în proba feminină la aceeaşi categorie.
Astfel, România nu va mai putea trimite niciun halterofil la Jocurile Olimpice, și așa se pierde șansa la o medalie olimpică pe care ar fi putut-o câștiga prin Loredana Toma, campioana europeană la categoria 64 kg, cu un total de 249 kg reușit la Roma.
Potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Haltere, România are înregistrate 22 de cazuri de dopaj începând din 2008.
Conform deciziei luate de IWF în 2017, la Tbilisi, orice ţară care are trei sau mai multe cazuri pozitive la retestările CIO de la probele prelevate la JO 2008 şi JO 2012 riscă să primească un an de suspendare.
Citește și: ANAD anunță sportivii că tratamentul cu Ivermectină este interzis