Italia devine țara non-grata pentru România
Nu, nu vorbim despre un conflict armat sau de interese între cele două țari, ci de temutul Coronavirus, care se pare că a luat amploare, cazurile de infectări de la noi din țară ajungând în cursul zilei de ieri la 15. Astfel, din pricina faptului că toți cei infectați au călătorit în Italia sau au avut de-a face cu cei veniți din peninsulă, zborurile dinspre și către Italia au fost suspendate începând de astăzi. Această măsură de urgență a fost luată în urma întâlnirii miniștrilor, Lucian Bode, Marcel Vela și Victor Costache, de aseară.
Aceștia au decis împreună ca începând de pe data de 9 martie, până pe 23 martie, orice zbor ce leagă România de Italia să fie amânat. Companiile de zbor sunt obligate să returneze banii celor ce au achiziționat bilete pentru această perioadă.
„Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a spus Vela
De altfel, așa cum spune ministrul Vela, zborurile dinspre sau spre China, Iran și Coreea de Sud vor fi, de asemenea suspendate, ca măsură suplimentară de siguranță. Cu toate astea, pericolul principal vine din Italia, tocmai din cauza numărului foarte mare de români ce călătoresc în această zonă, ori lucrează acolo.
La frontieră ești obligat să declari țara de proveniență, altfel riști să fii acuzat de fals în declarații
„Vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus Vela.
Transportul fluvial sau maritim, afectat
De asemenea, condiții asemănătoare pot fi aplicate și pentru transportul maritim sau fluvial.
„Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei”, a mai spus Vela.
Citește și: Prezența COVID-19 în Italia: ce e mai dureros decât virusul