Incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice sunt în creștere în ultimii doi ani, în România, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Fiecare dintre noi a simțit, cel puțin o dată, necesitatea unui sistem UPS, mai ales când anul trecut a fost unul ce a adus telemunca la un alt nivel comparativ cu anii anteriori. Totodată, autoritatea atrage atenția de legătura care există între „căderile” de tensiune și atacurile cibernetice, mai ales în cazul „penelor” anunțate.
„Majoritatea rețelelor de comunicații din România sunt moderne, performante și au un nivel de reziliența ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar calitatea de consumator de energie electrică se dovedește a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă. În ceea ce privește afectarea unor servicii de comunicații din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100 000 de evenimente de acest tip. Este necesară o colaborare intersectorială mai strânsă, în special între companiile de energie și comunicații, pentru că sunt domenii interdependente. Rețelele de comunicații au nevoie de energie electrică și de rezolvarea cât mai rapidă a incidentelor, iar sistemele de comandă și control pentru producerea, transportul și distribuția de energie au nevoie de rețele de comunicații“, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.
Generatoare fixe și mobile pentru întreruperile temporare
Potrivit ANCOM, lipsa comunicațiilor mobile într-o anumita zonă împreuna cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze buna funcționare a unei game largi de activitați în domenii precum comerț, industrie, educație, sanatate, ordine publică și chiar securitate națională.
Pentru a întâmpina aceste situații, deloc plăcute, Autoritatea Națională Administrare și Reglementare în Comunicații sugerează o mai bună colaborare între furnizorii de energie și cei de comunicații. Măsurile prevăzute de operatorii mobili pentru prevenirea și tratarea efectelor incidentelor electrice acoperă o gamă largă de soluții, de la generatoare fixe și mobile pâna la sisteme UPS sau baterii de acumulatori.
Citește și: Valoarea de piață a Bitcoin a depășit, marți, 1.000 de miliarde de dolari