Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere

Va exista o formulă care se va folosi anual, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu
Simona Bucura Oprescu sursa foto pag de FB

De la 1 iulie 2024, salariul minim va creşte la 3.700 de lei, aşa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, a declarat ministrul Simona BucuraOprescu, potrivit digi24.ro.

Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual şi îmi doresc să finalizăm acest mecanism anul acest, a declarat la Sibiu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Conform unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministerului, Simona Bucura-Oprescu a efectuat o vizită de lucru în Sibiu, fiind vizite inopinate şi discuţii cu angajaţii Casei Judeţene de Pensii, ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum şi o întâlnire cu angajatorii din judeţ. Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forţă de muncă, formarea profesională, în special a celei cu nivel de pregătire foarte scăzut, creşterea competenţelor şi adaptarea lor la evoluţia pieţei muncii globale.

Angajatorii au fost interesaţi de felul în care va fi stabilit salariul minim brut pe ţară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care România o va implementa.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaţi în calcul fiind productivitatea, inflaţia şi corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât şi pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În cadrul întâlnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai arătat că piaţa muncii este prioritatea mandatului său şi a anunţat că pe lângă programele existente şi implementate prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă, cele de ucenicie, pentru primul loc muncă, pentru şomeri, cele pentru inserţia pe piaţa muncii sau prin care este stimulată angajarea într-o altă localitate, urmează să fie lansate şi implementate şi alte programe, cu noi finanţări pentru piaţa muncii.

Capitala Columbiei aplică măsuri de raţionalizare a apei potabile