Medicul și deputatul PSD, Alexandru Rafila afirmă că este necesară o amplă campanie de informare pentru ca vaccinarea împotriva Covid, în rândul copiilor, să fie un succes. Acesta a precizat că părinții trebui informați cu faptul că eficacitatea vaccinurilor este mai mare în rândul copiilor, ajungând chiar la 100 la sută. Într-un interviu acordat News.ro, citat de HotNews, Rafila și-a exprimat opinia cu privire la modul în care ar trebui să decurgă această campanie de informare.
„Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes. Mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută”, a spus Rafila, potrivit sursei citate.
Cursul firesc: informare, apoi vaccinare
Totodată, Rafila a precizat că trebuie urmat un curs firesc, de informare, abia apoi de vaccinare, căci dacă se va începe direct cu faza de vaccinare, există riscul ca aceasta campanie să fie sortită eșecului. Să ne amintim, de exemplu, campania de vaccinare împotriva HPV, din urmă cu 10 ani, care a fost un eșec, deși intențiile erau bune. Mulți părinți au refuzat la acel moment să își vaccineze fiicele, tocmai din lipsa de informații concrete.
„Trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase”
Acesta și-a exprimat opinia și în privința vaccinării adulților, unde se posibil ca peste o lună să fie dificil să se mai ajungă la 100 mii de vaccinați pe zi, mai ales că va veni vacanța, fapt pentru care este necesară o campanie de informare țintită, precum și acțiuni ale autorităților locale care să crească încrederea populației în autoritățile centrale și în cele din sănătate.
La raportarea de sâmbătă, CNCAV a anunțat vaccinarea a 3.580.368 de persoane, din care 2.311.487 cu ambele doze.
Citește și: „Doar cine nu vrea să se vaccineze nu poate să facă acest lucru”