Încă de pe băncile școlii aflăm că unde-i lege, nu-i tocmeală. O expresie frumoasă, cu iz de proverb, spusă pe-un ton grav, ca să priceapă tot gigelul că dacă vrea să rămână liber sau neamendat, e cazul să stea cuminte. Până-aici, nimic de obiectat, de vreme ce n-am fost niciodată adepta anarhiei.
Însă ce ne facem atunci când legea devine selectivă? Adicătelea te amendează, ori chiar trimite la pușcărie pe tine, pentru că ți-era foame și ai furat o pâine, dar nu și pe vecinul Costel? Te răzvrătești că Jean Valjean sau taci mâlc și-ți accepți sentința? În 99,99% dintre cazuri, varianta a doua. Nu de alta, însă nu prea ai de ales.
Și-ajungi să te răzvrătești cu adevărat numai atunci când auzi de proiecte, completări sau chiar legi întregi, care-l lasă pe evazionistul cutare să zburde liber pe câmpii dacă achită prejudiciul încadrat sub suma de (nu, nu echivalentul unei pâini, ci a unei mici fabrici de pâine). Este că legea nu-i făcut pentru toți, ci mai degrabă pentru tonți? Da, ăia care speră, de fiecare dată, la urne, că de mâine le va fi mai bine și că legea se va aplica pentru toți, în mod egal.
Lege, haos și discriminare
Și-ar mai fi un exemplu. Unul destul de recent, întâmplat chiar azi. Acum câteva săptămâni, ÎPS Teodosie declara vrute și nevrute despre femei, reducându-le pe „Eve” sub nivelul mării. Presa se scandaliza, BOR-ul refuza să declare ce părere are, însă îl pedepsea pe preotul constanțean prin refuzul de-al mări în grad, fără să zică, însă de ce îl pedepsește.
Astăzi aflăm că CNCD, adicătelea instituția aia care ar trebui să taxeze derapajele lingvistice de natură discriminatorie ale gurilor slobode, îl iartă pe Teodosie, pasând „măgăreața” în curtea Bisericii Ortodoxe Române. Un fel de „luați-l de pe capul nostru și faceți borș cu el, că noi nu ne complicăm”. Ce atitudinea va lua BOR? Rămâne de văzut. Aștept să mă declar uimită.
Toate aceste concluzii nu au decât un răspund: legea nu-i făcută decât pentru noi, ăștia mici, lipsiți de pârghii și ajutor (divin). Nu cumva și ăsta e tot un caz de discriminare de care CNCD ar trebui să țină seamă?
Citește și editorialul: România gardurilor înalte, din sârmă ghimpată