Angajații aeroportului din Paris intră în grevă pe 17 iulie, înaintea începerii Jocurilor Olimpice

Sindicatele cer o primă pentru tot personalul aeroportului și resurse suplimentare în timpul perioadei aglomerate a Jocurilor Olimpice

Sursa foto: Pixabay

Sindicatele care reprezintă lucrătorii de la Aeroports de Paris (ADP) intenționează să declanșeze o grevă pe 17 iulie, au declarat aceștia luni, cu câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice din 2024. Scopul este pentru a crește presiunea asupra conducerii pentru a satisface cererile privind salariile și condițiile de muncă, potrivit g4media.ro.

Sindicatele, printre care CGT, CFDT, FO și UNSA, cer o primă pentru tot personalul aeroportului și resurse suplimentare în timpul perioadei aglomerate a Jocurilor Olimpice.

Jocurile încep la Paris pe 26 iulie. Grupul ADP administrează aeroporturile Orly și Roissy Charles de Gaulle din capitala Franței. Sindicatele CGT, CFDT, FO și UNSA denunță o „deteriorare a condițiilor de muncă” și cer o „primă pentru întregul personal”, un plan „masiv” de recrutare pentru crearea a 1 000 de locuri de muncă și garanția că își vor putea lua zile libere în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice, scrie publicația 20 Minutes. Conducerea preferă să plătească un bonus „unei părți a personalului”, susțin sindicatele. Această amenințare vine ca urmare a deciziei „unilaterale” a directorului general al grupului, Augustin de Romanet, de a „plăti o primă doar unei părți a personalului”, spun sindicatele într-un comunicat de presă comun.

„Toate sindicatele au fost unanime în a denunța aceste metode de dezbinare și alegerile făcute de conducere”, au declarat acestea, „și trebuie să spunem că CEO-ul a ignorat cererile noastre”.

Sindicatele contestă refuzul, în condițiile în care „compania dispune de resursele necesare pentru a răspunde cererilor legitime ale angajaților și ale reprezentanților acestora”, citând în special „dividendele confortabile pentru acționari”. În perioada de vară, aeroporturile Roissy-Charles-de-Gaulle și Orly gestionează în total aproximativ 350 000 de pasageri pe zi. Grupul ADP nu se așteaptă la o creștere a numărului de pasageri în timpul Jocurilor, dar a luat măsuri pentru a se asigura că sportivii sunt bine primiți, cu rute speciale și infrastructuri temporare.

Sindicatele au declarat că au solicitat „de luni de zile” conducerii să pună la dispoziție resursele necesare pentru a face față creșterii traficului aerian și organizării Jocurilor Olimpice

În cadrul adunării generale de vineri, aproape 300 de angajați „au susținut decizia unanimă a sindicatelor de a suspenda participarea lor la toate formele de întâlniri cu conducerea”. Adunările generale „au dat un mandat de a lansa o acțiune de grevă pe 17 iulie”, au declarat luni sindicatele. Salariații din mai multe sectoare și întreprinderi publice s-au mobilizat cu succes în ultimele luni pentru a obține prime de lucru în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice, în special la regia publică de transport din Paris (RATP) și la căile ferate (SNCF).

Un oraș din Europa îi recompensează pe turiștii care participă la activități de ecologizare