Cincisprezece persoane, anchetate sub control judiciar pentru aducerea în țară de mărfuri contrafăcute

Mărfurile nu erau declarate la vamă pentru a fi vândute „la negru”

Politist frontiera
Politist frontiera sursa foto SNPPC

Cincisprezece persoane sunt cercetate, sub control judiciar, de procurorii DIICOT – Structura Centrală după ce ar fi constituit grupări specializate în aducerea în România de mărfuri, majoritatea contrafăcute, fără a fi declarate la vamă şi pentru a fi vândute „la negru”, potrivit ziare.com.

Bunurile erau aduse în ţară cu autocare, în cala de bagaje sau în ascunzători speciale, fiind găsite, în urma unor opriri în trafic, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, parfumuri, diverse materiale textile, bijuterii din aur şi argint.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism anunţă, joi, 8 august, că procurorii de la Structura Centrală au luat măsura controlului judiciar faţă de 15 inculpaţi, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare şi spălare a banilor.

Astfel, din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2021, în România s-au constituit mai multe grupări de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acţiune şi componenţă internaţională, specializate în transportul pe teritoriul României al unor importante cantităţi de mărfuri, majoritatea susceptibile a fi contrafăcute, pentru care nu existau documente de provenienţă şi care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.

Mărfurile erau aduse din Turcia şi introduse în ţară prin sustragerea de la controlul vamal (nedeclarare), în scopul obţinerii unor importante sume de bani din valorificarea lor ”la negru”.

”Astfel, 18 inculpaţi şi 8 suspecţi (membrii a trei grupuri infracţionale organizate) au efectuat transporturi de mărfuri către diverşi clienţi de pe teritoriul ţării, utilizând autocare de transport persoane. Bunurile, în mare parte contrafăcute, aveau la bază comenzi anticipate de la clienţi din România ori achiziţii directe şi erau aduse în colete la punctul de lucru al firmei de transport persoane, unde erau predate responsabilului de la firmă. După întocmirea listelor cu localităţile de destinaţie din România, codul sau denumirea beneficiarului, cantitatea şi contravaloarea de încasat, mărfurile erau predate şoferilor”, arată DIICOT.

Înainte de plecarea în cursă, mărfurile/ bunurile erau introduse în cala de bagaje a autocarelor sau în ”zule” (ascunzători special amenajate) şi transportate în România, fără a fi declarate la vamă.

În momentul apropierii de destinaţie, beneficiarii reali ai mărfurilor erau contactaţi telefonic şi, după sosirea în autogară, marfa era distribuită într-un timp foarte scurt. De asemenea, în fiecare autocar de transport persoane, pe lângă responsabilul de maşină şi şoferi, exista o persoană (denumită ”joker”) care, în cazul depistării de către organele de poliţie/control, prelua răspunderea pentru bunurile din autocar.

După introducerea în ţară, mărfurile erau puse în liberă circulaţie şi valorificate ”la negru”, atât în centre comerciale, cât şi prin intermediul mai multor site-uri. În acest dosar, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico-Financiare, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Dolj, Ilfov şi Mehedinţi, fiind identificate şi ridicate sume de bani (peste 55.000 euro, 11.500 USD), bijuterii din aur, înscrisuri, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au avut loc depistări în trafic, fiind ridicate pentru cercetări articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, parfumuri (majoritatea inscripţionate cu însemnele unor mărci de renume şi care prezentau suspiciuni de contrafacere), diverse materiale textile, bijuterii din aur şi argint, bunuri sustrase de la vămuire, pentru care nu au existat documente de provenienţă şi care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal.

”Precizăm că la una dintre depistări au fost descoperite, într-un lăcaş special amenajat (zulă), 403 grame de cocaină. Cauza a fost înregistrată la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi s-a dispus trimiterea în judecată a unui cetăţean turc, autor al infracţiunii, căruia instanţa de judecată i-a aplicat o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare”, mai arată DIICOT. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Piteşti şi Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi al lucrătorilor Autorităţii Vamale Române.

Trei persoane bănuite de pornografie infantilă, reţinute de DIICOT Pitești