România va avea o hartă digitală a apelor minerale, www.balneonet.ro, pe site urmând să fie trecute 200 astfel de izvoare care au fost identificate. Lansarea proiectului pilot, finanțat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României va avea loc joi, în stațiunea Balvanyos, din județul Covasna. Potrivit organizatorilor, este foarte important să existe, pe lângă cercetări și cărți, și o așa-numită ”amprentă digitală” a izvoarelor balneare din România, care să ajute publicul cât și localitățile unde există aceste resurse, potrivit g4media.ro.
Platforma se numește www.balneonet.ro, ea putând fi accesată după lansarea oficială, a precizat managerul clusterului Regional Balneoturistic Transilvania, Matyus Eniko.
Potrivit managerului, proiectul este finanțat cu 100.000 de lei, în preț fiind inclusă cartografierea resurselor, elaborarea platformei precum și dezvoltarea identității vizuale. Platforma indică localitățile cu potențial balnear excepțional, indiferent că au sau nu statut de stațiune balneoclimaterică, fiind chiar și unele localități rurale foarte mici dar care au istorie în balneologie; 39 de astfel de localități fiind identificate. Vor apărea pe site și izvoare de apă minerală, 200 de astfel de izvoare au fost identificate, majoritatea nevalorificate,susține managerul.Matyus Eniko. Acesta a dat ca exemplu stațiuni vechi, acum uitate, cum ar fi Vâlcele sau Malnaș Băi, din Covasna, unde balneoturismul era extrem de important, deoarece economia locală se baza pe aceste resurse, care acum pot fi resuscitate cu succes. În primă fază, harta digitală a apelor minerale conține doar izvoarele din Regiunea de Dezvoltare Centru, urmând să fie cooptate instituții, administrații publice și universități din toată țara.
Apa minerală este o apă potabilă provenită dintr-o sursă naturală (izvor), sau formată artificial (sondă) și care prin structura ei fizică și compoziția chimică, de obicei complexă, poate avea efecte terapeutice
Are o compoziție chimică constantă, raportată la fluctuațiile anuale. În sensul concret al termenului, apele minerale trebuie să aibă o anumită origine, să nu fie supuse unor modificări artificiale (exceptând adăugarea de CO2) și să se deosebească de apa potabilă prin felul și cantitatea componentelor, prin proprietățile fizice și prin calități le terapeutice certificate de o instituție științifică. Pentru a fi utilizate terapeutic, apele minerale trebuie să fie pure bacteriologic și să aibă un debit care poate să asigure valorificarea prin metodologia indicată.
Delta Dunării riscă să își piardă statutul de Rezervaţie a Biosferei