Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a anunțat că aproape 300 de jurnaliști la nivel mondial sunt în spatele gratiilor, informează AFP, citată de Agepres.
Doar în China și Myanmar sunt un sfert dintre cei 293 de jurnaliști aflați în închisoare. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) are sediul la New York și de 40 de ani denunță orice violență sau act de cenzură împotriva jurnaliștilor. Anul acesta, conform raportului CPJ, 50 de jurnaliști sunt închiși în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.
Sute de jurnaliști sunt după gratii
La data de 1 decembrie 2021, potrivit raportului, dacă se adaugă și Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, numărul jurnaliștilor aflați după gratii este de 293. Un nou record, după ce în 2020 asociația numărase 280 de jurnaliști.
Joel Simon, directorul asociației, a mărturisit că plasarea unor jurnaliști care transmit informații este „marca de fabricație a unui regim autoritar.”
„Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume. (…) Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei”, a mai precizat Simon, relatează sursa citată.
Mai mult, 19 jurnaliști și-au pierdut viața „ca represalii la munca lor”. CPJ a subliniat că Mexiul este cea mai „sângeroasă” țară pentru reporteri, cu trei jurnaliști uciși de represalii directe la reportajele lor. India se află pe primul loc în această listă, cu patru jurnaliști uciși anul acesta.
Jurnaliști fără frontiere
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor trage un semnal de alarmă și precizează că în ultimii ani, intoleranța pentru jurnalismul independent e în creștere în toate țările lumii.
Un exemplu negativ, în acest sens, îl reprezintă Ungaria. Guvernul a impus, în perioada pandemiei, politici îndreptate împotriva libertății presei, folosindu-se de același pretext al „crizei de sănătate publică.”
Zeci de jurnaliști maghiari s-au declarat îngrijorați de faptul că legile impuse in contextul pandemic au reprezentat un pretext ideal pentru Orban de a le închide gura ori chiar să-i închidă, relatează Digi24.
Mai mult, într-un raport al organizației Reporteri fără Frontiere, jurnalismul este parțial sau total blocat în peste 130 de țări din cele 180 analizate. Țara noastră se află pe locul 48 în clasamentul mondial al libertății presei.