Într-o atmosferă relaxată, dar totuși plină de încărcatură emoțională, pentru prima dată în România, BINELE a fost recunoscut oficial. Scena Operei Naționale București a fost martora evenimentului.
Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Sunt cuvintele simple ale Mântuitorul Iisus Hristos prin care ne îndeamnă să facem bine.
Bunătatea este „limba” pe care o poate înțelege orice om, în orice colț al lumii, de orice naționalitate și etnie. Să fii bun, de multe ori, nu costă mare lucru și e suficient o vorbă spusă din suflet.
Aseară, a avut loc prima ediție a Galei Naționale a Binelui, organizată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse ca o recunoaștere simbolică a acțiunilor și inițiativelor de bine ale asociațiilor, organizațiilor sau grupuri de inițiativă civică care activează în domeniul social din România.
A fost o onoare pentru tot colectivul ministerului să putem celebra BINELE ca pe o normalitate pe care trebuie să o susținem cu toții. Binele trebuie cultivat, promovat și asumat de noi toți pentru că este, până la urmă, cea mai simplă manifestare a umanității, lucru care ne deosebește pe oameni de orice altceva pe pământ.
Pe scena Operei Naționale București, am oferit o diplomă de promotor al BINELUI celor peste 50 de organizații prezente la eveniment și care au acceptat această recunoaștere simbolică. Îi prețuim la fel de mult și pe ceilalți, care nu au putut fi prezenți la eveniment din diverse motive.
Gala Națională a Binelui a fost structurată pe cinci categorii de premianți: Comunitate și Implicare Socială, Drepturile Copilului și ale Familiei, Educație și Tineret, Egalitate de Șanse și Violență Domestică, Asistență Socială și Servicii Medicale.
Recunoașterea nu a întârziat să apară
La categoria „Drepturile Copilului și ale Familiei” am recunoscut implicarea: UNICEF Romania, Asociația Salvati Copiii Romania, Asociatia Telefonul Copilului, Asociația SOS Satele Copiilor Romania, Fundația pentru Copii Ronald McDonald, Asociatia MAME, Asfanu – Asociatia Familiilor Numeroase, Asociația „Ana și Copiii”, FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Fundația SERA Romania, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Asociația Blue Life, Asociatia Sfanta Ana, Fundatia Inocenti – Romanian Children’s Relief.
Organizațiile premiate pentru „Comunitate și Implicare Socială” au fost: Fundatia Mereu Aproape, Fundatia Renasterea, Asociația Taxiul cu Bomboane, Fundația Inovații Sociale Regina Maria, Asociația CARUSEL, Fundația Hope AND Homes for Children România, Asociația Social Activ, Asociația Alexandra Timar -Îngeri pentru suflete –, Fundatia Metropolis, Organizația Umanitară CONCORDIA, Fundatia Sensiblu, Asociația Șansa Ta, Asociația Dragoste desculță, Asociația Eco-Durabil.
La categoria „Educație și Tineret” au fost premiate: Fundația World Vision Romania, Teach for Romania, Asociatia IHTIS, Asociatia Viitorul Tinerilor.
Pentru implicarea în domeniul Egalității de Șanse și al Violenței Domestice au urcat pe scenă: Centrul FILIA, Asociația FRONT, Asociația Necuvinte, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
Pentru „Asistență Socială și Servicii Medicale” am recunoscut implicarea: Asociatia Sos Infertilitatea, Mihai Nesu Foundation, Fundația Crucea Alb-Galbena Romania, Ana Aslan International Foundation, Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Vrancea,Asociația Help Autism, FONSS-Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundatia de Abilitare Speranta Timisoara, Asociația Asociatia Sindrom DOWN Bucuresti, Asociatia Down Asociatia Down Plus Bucuresti, Asociaţia Asociaţia Învingem Autismul, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale – ASIS.
Le mulțumesc splendidei soprane Irina Baianț, talentatului tenor Vlad Miriţă, superbei Iana Novac și grupului Distincto pentru recitalurile deosebite dedicate tuturor făuritorilor de BINE din România. De asemenea, apreciez eforturile prezentatorilor evenimentului – actorul Lucian Ghimiși și Alexandra Dobre, director în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.