Rinocer lânos botezat la redeschiderea Secţiei de Ştiinţele Naturii de la Muzeul Judeţean Mureş

Rinocerul, provenit din zona Siberiei de Vest, are vârsta estimată la circa 50.000 de ani

Rinocer
Rinocer sursa foto pixabay

Un rinocer lânos, unic în România, provenit din zona Siberiei de Vest, a cărui vârstă este estimată la circa 50.000 de ani, urmează să fie botezat în urma votului vizitatorilor. Acest lucru va avea loc la redeschiderea Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, programată pentru data de 14 decembrie, ora 17:00, potrivit digi24.ro.

 Rinocerul lânos a fost achiziţionat în cadrul proiectului „Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Acesta a fost implementat pe parcursul a aproape cinci ani. El a presupus atât restaurarea clădirii monument, cât şi achiziţionarea de noi exponate. „Exponatul vedetă achiziţionat în cadrul proiectului, Rinocerul lânos (Coelodonta antiquitatis), este unic în România.

Scheletul a fost descoperit în zona râului Irtish, Regiunea Tyumen, Siberia de Vest, conform expertizelor tehnice de specialitate vârsta acestuia fiind de aproximativ 50.000 de ani (…) Participând la evenimentul de redeschidere a Secţiei de Ştiinţele Naturii, parte a Muzeului Judeţean Mureş, vizitatorii vor avea ocazia să voteze numele Rinocerului lânos, numele cel mai votat va fi anunţat în data de 18 decembrie 2023 (…)

Expoziţia de bază va fi deschisă pentru public la Secţia de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş, începând din 14 decembrie 2023, de marţi până vineri între orele 9.00 şi 16.00, sâmbăta între orele 9.00 şi 14.00, duminica între orele 9.00 şi 13.00”, a anunţat Consiliul Judeţean Mureş într-o postare de promovare a evenimentului, pe Facebook. 

În cadrul proiectului „Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş”, spaţiile expoziţionale au fost complet reconfigurate. Ele au fost modernizate şi dotate pentru a oferi vizitatorilor o experienţă interactivă şi captivantă. Au fost achiziţionate exponate noi care completează colecţia existentă a Secţiei de Ştiinţele Naturii de aproximativ 60.000 de piese. În interiorul muzeului a fost configurată o sală didactică şi s-a accesibilizat clădirea pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.

A fost creată o grădină senzorială şi o seră cu plante exotice, care vor face posibile explorarea olfactivă şi didactică a plantelor existente în colecţia muzeului. La Secţia de Ştiinţele Naturii, vizitatorii vor putea vizita virtual şi peştera de mulaj „Căsoaia lui Ladăş” care există pe Valea Mureşului Superior. Ea a fost formată în urmă cu circa 5,3 milioane de ani, în perioada activă a vulcanului Călimani. Catedrala Notre Dame din Paris se va redeschide publicului pe 8 decembrie 2024