Aseară, președinteșe Klaus Iohannis a dat o serie de declarații într-o conferință de presă, lămurind opinia publică asupra multor probleme strigente ale societății românești din ultima perioada:
Ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis, în conferința de presă, conform Digi24:
”Am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu. Ampălificare tensiunilor nu e în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Aceste evoluții sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri. Până în prezent, interesele României nu au fost afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetățenilor.
România se coordonează cu partenerii externi. A condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei SUA din Irak și a bazelor din Irak. Doresc să salut ultima declarație a președintelui SUA. România susține unitatea, independența și suveranitatea teritoriului irakian. România a avut o contribuție importantă în această țară. Eforturile trebuie să continue. Lupta comună împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate. Nu e nevoie de noi focare de conflict.
Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor de Externe, UE poate fi parte a soluției pentru reducerea tensiunilor. România va transmite disponibilitatea pentru soluții constructive.
E nevoie de prevenirea unei spirale a instabilității, de calm și reluare a dialogului.”
Ați primit indicii ce ar putea să însemne?
”Această discuție a fost antamată și cred că este o abordare constructivă. Ce anume va însemna, vom vedea în discuțiile care urmează. Este clar că trebuie să se lcureze cel puțin în planul securității, dar și al reconstrucției. Și aici România e interesată.”
Cum vedeți amenințările lansate de Gărzile Revoluționare din Iran?
”Nu consider că România este vizată de aceste amenințări, dar cred că lucrurile trebuie luate foarte în serios . Se poate constata o oarecare calmare a situației, dar e nevoie să intervină toate diplomațiile.”
E oportună rămânerea militarilor și diplomaților români în Irak?
”Oficialii români sunt în reprezentanțele diplomatice și nu avem informații că există o amenințare directă. Militarii au fost relocați într-o locație sigură, probabil că își vor relua activitatea.”
Primirea unor membri din Pro România în PNL?
”Sunt politicieni care au sprijinit activ PNL, aceste lucruri s-au făcut în baza unor negocieri politice.”
Ce veți face cu dublarea alocațiilor?
”Proiectul a ajuns la mine, are termen 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, e încă în analiză, aștept precizări de la Guvern, pentru că sumele nu sunt prevăzute în buget.”
De unde ar putea fi tăiate cheltuieli?
”Există variante, dar trebuie să fim realiști, o rectificare se poate face abia la mijlocul anului.”
Discuții cu Orban despre alegeri anticipate?
”Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate.”
Îi veți sugera lui Orban să-și depună mandatul?
”E evident că pentru a ajunge la anticipate guvernul să fie demis sau să se retragă și este nevoie de două încercări nereușite. Moțiunea de cenzură e o procedură prin care se poate iniția acest demers. Și demisia este. Chiar mâine voi discuta cu Ludovic Orban și vom aborda această chestiune. Din câte știu eu, Orban își dorește alegeri anticipate.”
Intenția Exxon de a vinde particiapația din Marea Neagră către Lukoil?
”Vânzarea participației Exxon e o chestiune care ne preocupă. După opinia mea, această informație care circulă în ultimele zile nu este reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacție. Ne privește și pe noi și vom avea un cuvânt greu de spus.”
Orice tranzacție se va face în condițiile legii.
”Măsura va avea un impact bugetar de aproximativ șase miliarde de lei, sumă de care Guvernul nu dispune acum, punct de vedere susţinut şi de Ministerul Muncii.”
Liberalii spuneau că nu resping ideea dublării alocaţiilor, dar subliniau că această măsură trebuie să mai aştepte
”Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.”
Pentru acesta au votat 179 de deputați iar 29 s-au abținut.
”Prin amendamentul propus la proiect de președintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, este prevăzută majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel: – 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap; – 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani; – 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”