Guvernul din Marea Britanie se pregătește să interzică anumite produse din plastic de unică folosință, pentru reducerea poluării.Interdicția va viza farfuriile, tăvile, bolurile, tacâmurile, bețișoarele pentru baloane din plastic, anumite tipuri de pahare și recipiente pentru alimente din polistiren, a declarat Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra).Potrivit unui purtător de cuvânt al departamentului, anunțul complet va fi făcut sâmbătă, potrivit g4media.ro.
„O furculiță din plastic poate dura 200 de ani pentru a se descompune, ceea ce înseamnă două secole la groapa de gunoi sau poluarea oceanelor noastre”, a declarat secretarul pentru mediu Therese Coffey.
Noua interdicție va avea un impact de amploare pentru oprrea poluarii a miliarde de bucăți de plastic și va ajuta la protejarea mediului natural pentru generațiile viitoare”. Anglia a interzis în 2020 paiele de plastic de unică folosință, agitatoarele și bețișoarele de bumbac cu tulpini de plastic.
Noua interdicție se aplică în mod specific ambalajelor din plastic ale alimentelor și băuturilor din restaurante și cafenele, nu în supermarketuri și magazine.
Guvernul vrea să le abordeze pe acestea din urmă într-un sistem separat care ar urma să îi determine pe producători să acopere costurile de eliminare începând cu 2024. Apărătorii mediului aplaudă interdicția din Marea Britanie drept un pas important în abordarea problemei omniprezente a poluării cu plastic, chiar dacă nu este suficientă de una singură.Fiecare persoană din Anglia folosește în medie 18 farfurii de plastic de unică folosință și 37 de tacâmuri de plastic în fiecare an, doar 10% din aceste deșeuri fiind reciclate în lucruri noi, potrivit statisticilor Defra raportate de BBC. În total, spune departamentul, Anglia folosește anual 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și 4,3 miliarde de tacâmuri de unică folosință.
Ministrul Familiei – Programul social național pentru creșterea natalității este un succes!