Guvernul Cîțu a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, în care este prevăzută și înghețarea pensiilor în 2021 și amânarea majorărilor prevăzute în lege din 2021 până în 2023 și 2024.
Punctul de pensie este de 1.442 de lei, stabilit în septembrie 2020, premierul Cîțu preciza la acel moment, când era ministru de Finanțe, că este cea mai mare creștere a punctului, ca valoare, procentual fiind o majorare de 14%.
Astfel, față de legea pensiilor aflată în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1.875 de lei, ordonanța de urgență adoptată miercuri spune că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.
Totodată, ordonanța guvernului cuprinde și următoarele prevederi: în anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat; începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
De altfel, întreaga lege a pensiilor adoptată în 2019 a fost amânată la aplicare pentru 1 septembrie 2023, conform prevederii din OUG, iar după ședința de guvern, premierul Cîțu a explicat faptul că Executivul suportă deja un efort financiar de 8 miliarde de lei pentru majorările de pensii acordate în 2020.
Premierul a precizat că proiectul bugetului pentru 2021 va fi pus în dezbatere public în seara aceasta sau mâine diminieață.
Explicații cu privire la voucherele de vacanță
În cadrul aceleiași conferințe de presă, premierul Cîțu a explicat motivul pentru care în acest an nu vor fi emise vouchere de vacanță, pe „piață” încă mai aflându-se cele emise în anii precedenți, nefolosite din cauza pandemiei.
„În România astăzi au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță, pe de altă parte am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a explicat Cîțu.