Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat că noi sesiuni ale programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” vor începe pe data de 24 martie, potrivit g4media.ro
„Deschidem pe data de 24 martie programul pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unităţile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a explicat Tanczos.
Potrivit ministrului de resort, un alt program nou ce va fi lansat în acest an se referă la microbuzele electrice şi este destinat unităţilor de învăţământ.
„Venim cu încă un program nou – Programul Microbuze Electrice, care se adresează unităţilor de învăţământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru Consiliile Judeţene, care vor centraliza cererile din partea unităţilor de învăţământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program şi să gestioneze un număr mai mic de contracte şi să existe şi o etapă de descentralizare a acestui program către administraţia judeţeană”, a spus oficialul.
În acelaşi timp, în 2023 va continua programul pentru piste de biciclete, cu un buget de 50 de milioane de lei, şi va primi finanţare iniţiativa „Săptămână Verde”. „Este primul an când, împreună cu Ministerul Educaţiei, pornim educaţia de mediu prin acest program „Săptămâna verde în şcoli”. Vom aloca o sumă de 100 de milioane de lei pentru acest program. Banii se vor duce direct la Ministerul Învăţământului şi de acolo vor ajunge în judeţe, prin inspectoratele judeţene”, a completat ministrul.
În ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor publice, Barna Tanczos a menţionat o continuare a unui astfel de program în 2023, iar bugetul alocat se ridică la 451 milioane de lei. „Continuă programul de anul trecut, practic, şi finalizăm contracte de contractele deja încheiate în anii 2021-2022”, a afirmat şeful de la Mediu. „Mergem mai departe şi cu Programul „Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget de 75 de milioane. Avem o iniţiativă nouă care vizează colaborarea ONG-urilor cu autorităţile publice locale în programe de conştientizare şi de implementare de programe de proiecte de mediu. Considerăm că, la nivel local, este nevoie de un impuls nou pentru a reduce abandonul deşeurilor în Unităţile Administrativ-Teritoriale, pentru a finanţa programe de conştientizare importanţei împăduririlor. De exemplu, toate aceste programe pot fi finanţate la nivel naţional cu un buget de 150 de milioane de lei. Şi aici vom solicita proiecte care se bazează pe cooperare, pe colaborare punctuală între Unitatea Administrativ-Teritorială şi un ONG care are deja experienţă în acest domeniu şi care poate veni în sprijinul autorităţilor din România. Trebuie să subliniem aici rolul, aportul şi importanţa ONG-urilor în educaţia de mediu, în comunicarea pe această temă. De fiecare dată, ONG-urile au adus un aport important la acest capitol şi cred că un program naţional în acest sens este binevenit”, a subliniat Tanczos. Târgul de Mucenici din Parcul Tineretului, oprit temporar de comisarii Protecției Consumatorilor