În cursul serii trecute, o serie de imagini de la spitalul „Foișor” din Capitală dădeau liniștea aparentă peste cap și stârneau alte și alte proteste, dintre cele mai ilogice. Oameni ce nu aveau legătură cu pacienții evacuați au venit să protesteze, blocând evacuarea și scandând „criminalii”. În cele din urmă, a fost nevoie de prezența jandarmilor, cei care au format un cordon uman pentru a bloca acesul protestatarilor și pentru a stopa încercarea de întrerupere a evacuării pacienților.
Raed Arafat a dat explicații, pe pagina sa de Facebook, și a relatat de dimineață ar fi primit un apel telefonic de la managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, care l-a anunțat că există 18 pacienți fie intubați-ventilați, fie ventilați neinvaziv în unitatea de primiri urgență.
„Am văzut o imagine în care o pacientă era introdusă în portbagaj. Ne-am interesat de ce s-a întâmplat acest lucru, ni s-a explicat că familia a insistat să o ia în acest mod pentru că mașina era pregătită cu o platformă. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat pentru că această pacient este clar că putea să fie transferată cu ambulanța la domiciliu”, a spus Arafat.
„Primul pas a fost să găsim locuri, chiar și la distanță. La Iași, unde a fost operaționalizat unul dintre tirurile de terapie intensivă mobile, am transferat cu ajutorul unui avion trei pacienți, după care doi pacienți au fost duși la Spitalul Gerota, însă era clar că este doar o soluție de moment. Am început să căutăm soluții care pot fi rapid implementate și care să ne permită să transferăm mai mulți pacienți și să creăm capacitate în București. Una dintre soluții este al treilea tir de terapie intensivă care este la Spitalul „Victor Babeș” și pentru care se făceau lucrări de conectare și care urma să fie finalizat mâine dimineață. Încercăm să îl finalizăm astăzi, în cursul nopții. Acest tir va putea prelua cel puțin 8 – 9 pacienți de terapie intensive, pentru care există și echipa medicală”, a mai spus Raed Arafat.
Citește și: Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a murit astăzi