Administrația Biden a emis o decizie de urgență pentru 18 state din SUA după ce un atac cibernetic de tip ransomware a locit cea mai mare conductă de combustibil din țară, relatează BBC. Potrivit mai multor surse, atacul a fost cauzat de o bandpăp de hackeri numită DarkSide, care s-a înfiltrat în rețeaua Colonial, compania care deține conducta, și a preluat controlul asupra circa 100 GB de date.
Oleoductul, care transportă 2,5 milioane de barili pe zi, asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a SUA. Din cauza atacului a trebuit închisă inițial întreaga rețea, imensă, de conducte. Încă se lucrează la restabilirea serviciilor. Ieri s-a reușit reluarea transportului de combustibili pe o mică parte a liniilor de distribuție. Starea de urgență permite transportul combustibilului pe șosea. Experții spun că prețurile vor crește temporar cu câteva procente, dar impactul va fi mult mai grav dacă situația se va prelungi.
Gaurav Sharma, analist independent al pieței petroliere, a spus pentru BBC că există mult combustibil blocat la rafinăriile din Texas. „Dacă nu se rezolvă până marți, vor fi mari probleme. Primele zone afectate ar fi Atlanta și Tennessee, apoi efectul de domino merge până la New York”, a spus el.
Starea de urgență permite transportul produselor petroliere pe șosea până la New York, dar acest lucru nu poate asigura acceași cantitate care e în mod obișnuit transportată prin conducte, a spus Sharma.
DarkSide vrea răscumpărare pentru deblocarea sistemului
Potrivit BBC, chiar dacă DarkSide nu este cea mai mare bandă de hackeri din lume, incidentul atrage atenția asupra riscului de creștere a acestui gen de atac asupra infrastructurilor naționale critice. Hackerii au blocat datele pe unele computere și servere, cerând o răscumpărare. Ei au amenințat că vor publica datele pe internet, dacă nu primesc banii ceruți (2 milioane de dolari) înainte de expirarea termenului (suma cerută se dublează).
Citește și: Trump, în continuare suspendat de Facebook