De-a lungul timpului, imaginea viitorului a fascinat lumea. Chit că vorbim despre premoniții cumva inexplicabile, de genul celor făcute de Nostradamus, sau despre literatura lui Jules Verne. Previziunile despre cum va fi în viitor au prins atât la public, cât și la ”creatori”. Aș putea plusa cu ”Povestea slujitoarei” sau ”12 Monkeys”, dar nu vreau să pic în extreme apocaliptice.
Spre rușinea mea, de-abia astăzi am aflat despre ”Télévision: Oeil de Demain”, dar mi s-a părut îndeajuns de fascinant încât să-l împărtășesc.
Este vorba despre un scurt-metraj, regizat în 1947, de către J.K. Raymond-Millet. În 4 minute alb-negru, acesta prezintă din trecut, prezentul.
Oameni care merg pe stradă sau stau la o cafea, la terasă, uitându-se în ”ecranul telefonului”, ziare citite în ”format electronic”, mașini cu ”televizor” pe ecranul de bord, holograme, toate sunt prezente în acest clip.
Să ne înțelegem, nu apar gadget-urile prezentului în forma pe care o cunoaștem acum, dar imaginea e îndeajuns de apropiată, încât să ne facă să ne gândim la ele. Nici submarinul lui Jules Verne nu arăta ca modelele actuale, dar era un ”precursor”.
Partea interesantă e că, pe lângă ideea de tehnologie, care clar nu exista la acel moment, filmul reproduce și atitudinea oamenilor. De câte ori nu v-ați văzut amicii cufundați în ecranul smartphon-ului? Înghițiți, parcă, de acesta? Ei, aceeași poziție și atitudine o au și cei din ”Télévision: Oeil de Demain”.
Repet, vorbim despre un clip realizat în 1947. René Barjavel, autorul eseului după care s-au inspirat realizatorii filmului, s-a născut în 1911. În ”Călătorul imprudent” (1943), acesta prezintă pentru prima dată ”paradoxul bunicului”: ”dacă cineva se întoarce în timp și-și omoară bunicul, înainte ca acesta să aibă urmași, călătorul nu se poate exista; prin urmare, nu-și poate omorî bunicul.”
Știu, puteți să mă numiți tocilară. Dar atât filmul, cât și eseul pe care se bazează mi s-au părut atât de interesante, încât am zis că e bine să informez și alți ”tocilari” despre existența lui. Măcar ca fapt divers, departe de prezentul real, care ne înconjoară.
Citește și: Crucea de pe Caraiman are nevoie de reabilitare