Inflația record atinsă în Marea Britanie, care a condus la creșterea explozivă a prețurilor, i-a determinat pe aproape jumătate dintre britanici să cumpere mai puține alimente, potrivit g4media.ro.
De asemenea, mulți britanici cheltuie mai mult pentru cumpărături, arată datele oficiale privitoare la amploarea impactului costurilor mai mari asupra nivelului de trai
Potrivit acestor date, un procent de 91% dintre persoanele chestionate au declarat că costul vieţii lor a crescut în ultima lună. Scăderea puterii de cumpărare a britanicilor a afectat și cifra de afaceri a supermarketurilor. Astfel, Sainsbury’s a raportat o scădere cu 4% a vânzărilor trimestriale, iar Tesco, cel mai mare supermarket din Marea Britanie, a anunțat că clienţii săi fac mai multe drumuri pentru a face cumpărături, alegând articole de marcă proprie mai ieftine. Potrivit estimărilor făcute luna trecută de către banca americană City, inflaţia preţurilor alimentelor în Marea Britanie va depăşi procentul de 20% până la începutul anului viitor.
În Marea Britanie, inflaţia preţurilor de consum a ajuns în luna mai la un maxim din ultimii 40 de ani, respectiv de 9,1%, preţurile la alimente şi băuturi crescând cu 8,6%
Banca Angliei estimează că rata anuală a IPC va depăși 11% în octombrie, când tarifele reglementate la energie vor creşte cu 40%. Cifrele prezentate de către Oficiului Naţional de Statistică din Marea Britanie au arătat că 49% dintre persoanele chestionate au declarat că au cumpărat mai puţine alimente decât în mod normal în perioada 22 iunie -3 iulie, în timp ce procentul celor afectați de creșterea prețurilor era doar de 8% la început sondajului, în septembrie 2021. Un procent de 48% din britanici au declarat că au trebuit să cheltuie mai mult decât o făceau până acum pentru produsele alimentare.
Atragerea investițiilor americane în România, în atenția senatorului PSD, Alfred Laurențiu Mihai