Primul medicament care încetinește evoluția Alzheimer a fost aprobat de Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente. Comparativ cu alte medicamente testate anterior, cel aprobat a avut cea mai bună rată de încetinire a progresiei bolii, potrivit romaniatv.net.
Medicamentul se numește Lecanemab și a fost dezvoltat de Biogen, în colaborare cu producătorul japonez de medicamente, Eisai.
Comparativ cu alte medicamente care au mai fost testate cu acest scop, și care au cerut aprobarea de la FDA, de această dată rata de încetinire a maladiei a fost una semnificativă, primind undă verde din partea autorităților. Lecanemab a încetinit cu 27% declinul capacității și funcțiilor cognitive în cazul persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii. O primă aprobare a fost primită încă din luna ianuarie a acestui an, abia acum fiind primită aprobarea pentru ca medicamentul să poată fi fabricat la scară largă.
Aprobarea pentru Lecanemab a fost unanimă, fiind disponibil pentru milioane de pacienți, care au nevoie de un astfel de medicament.
Dacă din punct de vedere al efeicienței medicamentului lucrurile sunt foarte clare, un obstacol în fabricarea și administrarea medicamentul ar putea fi birocrația care apare când pe piață sunt introduse medicamente noi. Medicilor li se va cere un registru în care să adune date, care apoi să permită studii suplimentare. Pentru a fi eficient, medicamentul contra Alzheimer este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni, timp de 18 luni pentru a încetini progresia bolii cu aproximativ șase luni. Medicii spun că pot exista și efecte adverse precum febră, frisoane, erupții cutanate și dureri de corp, de obicei numai după prima doză. Multe dintre medicamentele care se administrează intravenos având aceste caracteristici, de a genera efecte secundare de acest tip.