Există o alianță pentru turismul balneo, se investește și se promite, se speră și se calculează, dar economia românească pare în liberă cădere.
Vorbim de mai multe asociații patronale din turismului balneo și din industria SPA și vorbim și de Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România. Adăugăm și Alianța pentru Turism și tragem o linie: în ciuda unei conferințe de presă prin intermediul căreia asociațiile au lansat un apel de urgență pentru salvarea acestor importante segmente, coronavirusul rămâne la el acasă.
Ne mândrim cu o țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, dar nici economia și nici turismul nu se împacă cu virusul.
România rămâne bogată în resurse naturale, recomandată în domeniul turistic, dar rămâne închisă. Suntem în luna septembrie, dar multe hoteluri, multe stațiuni și multe puncte turistice sunt încă în luna martie a anului 2020. Au rămas blocate în timp și în restricții.
Stagnează, rămân paralizate, iar industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu. Se va apela la șomaj și se vor închide porțile dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.
”Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie.
Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie”, a declarat în cadrul conferinței Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.
Citește și: Mocănița voluntarilor: un traseu salvat după 19 ani