Cu toate că cei de la UDMR nu și-au manifestat încă o opțiune de premier, iată că, cel puțin aparent, par să susțină alegerea făcută de PNL, în persoana lui Florin Cîțu, pe care liderul senatorilor UDMR Cseke Attila îl consideră corespuzător cerințelor actuale ”din punctul lor de vedere”. Astfel, cu aceste cuvinte puse pe tapet, se prefigurează un vot pro din partea acestora. Rămâne de văzut cum se va poziționa USR PLUS acestei situații, de vreme ce alianța a declarat în nenumărate rânduri că Dacian Cioloș ar fi cea mai bună opțiune în noul Executiv.
„Această coaliție de centru-dreapta de care noi am vorbit și în campania electorală că ar fi de dorit va fi compusă din partide parlamentare și atunci este bine ca partidele parlamentare să propună și să-și asume candidații inclusiv de prim-ministru, respectiv candidații de miniștri (…). Din acest punct de vedere, domnul Cîțu răspunde acestei cerințe, din punctul nostru de vedere, pentru că este propus de PNL, care a luat cele mai multe voturi din aceste trei formațiuni (…). Domnul Cîțu a mai fost propus prim-ministru și noi atunci eram gata, noi, grupurile parlamentare UDMR, să îl votăm. Deci din punct de vedere al propunerii partidului politic, este o propunere corectă”, a declarat senatorul UDMR Cseke Attila, pentru RFI.
Șeful senatorilor UDMR a mai spus că insinuările despre cine, câte ministere va avea, ar trebui să înceteze, întrucât în acest moment nu a avut loc încă o discuție oficială care să clarifice aspectul.
Senatorul UDMR Cseke Attila: „Domnul Cîțu a mai fost propus prim-ministru și noi atunci eram gata”
„Am văzut câteva informații în aceste zile legat de anumite ministere, anumite împărțiri ce ar reveni formațiunilor politice. UDMR a fost foarte reținut în declarații legat de acest subiect, pentru că atâta timp cât nu am avut nici un fel de discuții nici cu PNL, nici cu USR pe acest subiect și nici nu aveam cum să avem, pentru că abia aseară a fost anunțat rezultatul final, chiar dacă fără contestații, al alegerilor parlamentare și atunci aceste discuții sau aceste informații care au apărut în spațiul public noi nu le-am comentat. Un lucru este cert, având în vedere că încă nu au fost nici un fel de discuții, nici un fel de dezbateri, aceste discuții pornesc de la zero, în sensul în care fiecare formațiune poate să-și expună punctul de vedere. Recomandarea noastră este ca această expunere a punctelor de vedere legat și de programul de guvernare și de repartizarea portofoliilor ministeriale și de structură a Guvernului să se facă în interiorul acestor discuții și dezbateri, nu pentru că nu trebuie transparență, ci pentru că ele trebuie comunicate atunci când există deja o decizie, chiar și formală, legat de un anumit subiect la care m-am referit”, mai spune Cseke.
Citește și: PSD, propunere oficială pentru funcția de premier și o mică supărare