„Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene, potrivit digi24.ro.
Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) şi sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienţi. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național, se mai precizează în comunicat.
„E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat că cei doi bărbaţi care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la unitatea sanitară pentru această afecţiune, ci pentru alte afecţiuni legate de patologia lor acută.
Medicii de la spital au observat leziunile cutanate modificate şi au decis să le facă teste din secreţiile locale şi astfel au diagnosticat acest tip de difterie. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.Medic strangulat într-un cabinet veterinar din Petroșani