Percheziții de amploare în opt județe și București, la persoane suspectate de fraude imobiliare de milioane de euro

Au loc 47 de descinderi în București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu DIICOT – Structura Centrală, au efectuat astăzi, 10 decembrie 2024, 47 de percheziții domiciliare în București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, potrivit stiripesurse.ro.

Acțiunea vizează o grupare organizată implicată în multiple infracțiuni, inclusiv fals în înscrisuri, uz de fals, înșelăciune, spălare de bani și operațiuni financiare frauduloase.

Potrivit anchetatorilor, gruparea, formată inițial din patru persoane în 2021 și extinsă ulterior la 32 de membri, a obținut sume uriașe prin vânzarea frauduloasă de terenuri aparținând unor firme străine inactice sau statului român. Valoarea prejudiciului estimat depășește 13,7 milioane de euro, incluzând și un teren aparținând statului, vândut ilegal pentru 469.300 de euro. Alte sume obținute prin fraude includ 60.000 de euro și peste 1,8 milioane de dolari din conturi bancare. Gruparea folosea documente falsificate și își atribuia identități false pentru a obține calități oficiale în companii și a înșela instituții publice sau private, inclusiv funcționari publici și reprezentanți ai firmelor păgubite.

Peste 40 de persoane sunt audiate la sediul DIICOT, iar acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor și jandarmilor din mai multe județe.

„La data de 10 decembrie 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Poliției Sectorului 3 București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Poliției Sectorului 1 București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, pun în aplicare 47 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulație de instrumente de plată fără numerar falsificate, înșelăciune, spălarea banilor și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, în toamna anului 2021, 4 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, ar fi aderat ori ar fi acordat sprijin alți 28 de membri.

Membrii acestei structuri, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, ar fi acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obținerii sumelor de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor, aparținând mai multor societăți comerciale cu acționariat preponderent străin și care nu ar fi desfășurat activitate comercială în ultimi ani.

Foloasele patrimoniale vizate ar fi constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum și 60.000 de euro și 1.813.113 dolari americani, existenți în conturile altor societăți.